Új hozzászólás Aktív témák

  • vkp

    aktív tag

    Sokszor átrágtuk már ezeket a köröket. Az okosotthonos cuccoknak a legnagyobb előnye a legnagyobb hátránya is, mégpedig az, hogy sokkal gyorsabban fejlődik, mint ahogy azt lehetne jól dokumentálni. Sokan hajlandóak olvasni, tanulni, más problémájából tanulni, aztán vannak, akik csak writeonly jönnek kérdezni. Vannak emberek, akik facebook kontra fórumon is felteszik a kérdésüket, aztán próbálnak az alapján dönteni, hogy melyik válasz a szimpatikusabb, vagy melyik a könnyebb út. Vannak hitviták, hogy "de jó a felhő, mert megy x éve hibátlanul", vagy "csak a saját server, mert minden más az ördögtől van". Vannak olyanok, akiknek nem esik nehezére behúzni egy plusz nullát a kapcsolóhoz, más meg attól is hülyét kap, hogy fel kell ragasztni egy ikea-s kapcsolót valahova.
    Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy két éve kvázi tégláig vissza tudtam bontani a házamat és újra tudtam benne húzni mindent. Akkor már úgy terveztem mindent, hogy minden tudjon offline local serverrel működni, internet és felhő nélkül és a redőnyőkön, meg a fogyasztásmérős shelly-ken kívül minden lanon kommunikál. Akkor még nem voltak lanos shelly-k, ma már azzal csinálnám a redőnyvezérlést is. A Bluetooth-t zsigerből gyűlölöm, alkalmatlan arra, hogy hűtés/fűtés vezérlést rábízzak. A Zigbee jó arra, hogy pár lámpa azon legyen, meg olyan helyre tudjak gombot rakni, ahol eredetileg nem volt, vagy pedig mozgatni kell (pl. nappaliban hangerőszabályzó).
    A server home assistant, aminek saját gépe van, egy Dell 3050. Nem vagyok híve az rpi-nek, sem a NAS-ra telepített HA-nak. Szerintem jobb, ha ez külön dedikált gépen van. Redundancia, lehetne clustert összerakni, de nem kívánok annyi gépet pöfögtetni. Mivel napi backup készül a HA-ról és van egy hideg tartalék gépem, ezért nem tart sokból átrántani a másik gépre. Amíg ez elkészül, addig is úgy lett a villamos bekötés kialakítva, hogy az elosztóban tudom kézzel kapcsolni a kazánt és nyitni a radiátor szelepeket, tehát addig sem fagyunk meg, amíg rendberakom a HA-t, ha gond lenne vele. Mivel virtuálisan fut, ha valami frissítés vagy bármi miatt megállna, akkor snapshotból fél perc alatt egyébként is vissza lehet tölteni. Szóval nálam így működik, de ma már máshogy csinálnám. Éppen néztem, hogy az első "okosotthonos" cuccom már tizensok éves, az még egy sima linuxra dugott usb-s relépanelből állt, amit böngészőből kapcsolgattam... Aztán a párom írt rá androidra alkalmazást, aztán jóval később jött a Domoticz, amit szívből gyűlöltem, aztán jött a HA, ami elhozta a "megváltást".
    Tanácsként azt tudom javasolni minden kezdőnek, hogy ne akarja azonnal megváltatni a világot, olvasson, ha nem beszél angolul, akkor is használjon fordítót, még úgy is nagyobb tudásra fog szert tenni, mintha értelmetlenül csak megkérdezné mindenhol ugyanazt. Ami fontos, ne vedd meg a legolcsóbb vackot az aliról és ne akarjál okos lenni, hogy "havernál x éve megy pedig fele annyirért vette aliról'. Az eszközök nagy része erősáramot és 230V-ot kapcsol, ami nem játék, sem anyagilag, sem emberileg. A kínai bármit ráír egy konnektorra, független attól, hogy felgyújtja-e a házat, vagy megöl-e valakit. Mindenesetre gondolkozzatok, próbáljátok megtervezni, hogy mit akartok és ha van egy elképzelés, akkor gyertek, meséljétek el és biztos jobb arányban fogtok tanácsot kapni a tapasztaltabb kollégáktól.

Új hozzászólás Aktív témák