Új hozzászólás Aktív témák

  • Timer

    veterán

    válasz radio11 #21008 üzenetére

    "Meg az is nehezen tudom megérteni, hogy a mai szülők csak úgy tudják elkussoltatni meg zabáltatni a gyerekeiket, hogy letesznek eléjük egy telefont vagy tabletet, "

    De szép mondat ez így, karácsony másnapján, a szeretet és megértés jegyében. Próbálom elmagyarázni: talán azért, mert a mai gyerekek nem olyan százalékon égnek, mint 10 évvel ezelőtt, pláne nem 20 évvel ezelőtt. Nem baj, ha nem érted, vagy nem hiszed, csak fogadd el. Én sem értettem egy darabig, aztán pofán csapott a valóság: nálunk is épp ez a másfél év körüli korszak van, és baromi nehéz úgy megetetni, hogy NE használjunk telefont. Mi ennek ellenére tudatosan nem tesszük, mert mi sem tartjuk helyesnek, de szívunk is rendesen, és minden étkezés egy kompakt dráma emiatt. Valamiért ugyanis olyanok a mai gyerekek, és ez már egészen pici korban megfigyelhető, hogy semmi türelmük, és lehetetlen őket koncentráltan tartani akár néhány percre is. Csapkod, kapkod, hisztizik evés közben is. Nem csak a miénk, az összes a környezetünkben. Már amelyik egyáltalán hajlandó leülni két percre. És nem, nem azért, mert el van kényeztetve. Nem, nem azért, mert sz_rul van/volt nevelve. Egyszerűen ilyen már a legtöbb gyermek a születése után alapból, és a fejlődéspszichológia területén kutatók is csak keresgetik a konkrét okokat. Na, ezért dugják a telefont az orra elé, ugyanis a kijelző érdekes módon a legnyugtalanabb gyereket is leköti (social media felületeken élők, szevasztok!).

    A tendenciát jól muatja, hogy egyre több a két véglet is, a szorongó gyerek, meg az ADHD-s hiperaktív az iskolákban. Egy ekkora gyermeket, még ha teljesen egészséges is, nem lehet érdemben nevelni, csak azt hiszed, hogy lehet. Születéskor a jellemvonások 70 százaléka azonnal adott, 20-at a szocializáció ad hozzá, 10-et a szülő a neveléssel. Erről ennyit.

    Az "oldschool" generációk nyugodtabbak voltak, nem érte őket ennyi inger, ezért tűnhetett úgy, hogy ura vagy a helyzetnek. Ma már mgyarázhatsz neki, kiabálhatsz vele, de úgysem érti. Verheted, de szerintem még azt se értené, miért van, csak félelemből cselekdne másképp, mint addig (de ez se biztos). Ha ezek ellenére te úgy érzed, hogy sínen vagy, és épp "jól neveled" a gyereked, az csak azt jelenti, hogy a gyerek épp pont azt akarja tenni, mint amit te akarsz, semmi többet.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák