Új hozzászólás Aktív témák

  • cousin333

    addikt

    válasz Penge_4 #7010 üzenetére

    "De ez van, ezt kell szeretni, amíg létezik az Operának asztali változata, sajnos nem sokáig fog, ha így folytatják.."

    Én nem vagyok ilyen borúlátó. Egy ilyen cégnél fontos tényező, hogy üzletileg hogyan áll, és az Opera kiemelkedően sikeres ezen a téren az utóbbi időkben. A dolgozói létszám a válság ellenére dinamikusan növekszik. A mobil üzletágban is komoly növekedési potenciál van, és a sok rivális browser egyrészt ráirányítja a figyelmet az alternatívák létére, másrészt az eddigieknél jobban kikényszeríti a szabványos oldalakat (bár ezen a téren azért szkeptikusabb vagyok: problémák mennek, problémák jönnek...).

    Ami viszont kifejezetten tetszik, hogy az utóbbi időben az Opera rámegy olyan területekre is, amit eddig hanyagolt. Komoly közösségi portál jó szolgáltatásokkal, blogok az egyes fejlesztőcsapatoktól. A kezelőfelület is ráncba lett szedve, gondoljunk csak mondjuk az Opera Link beállítási felületére, vagy az eltüntethető menüre (ami szerintem igen pofás lesz az eltüntetés után). Vagy itt van a helyesírás-ellenőrzés: nem csak implementáltak valami valós idejű keresést angol nyelven, hanem van majd' 40 nyelv, köztük a magyar, a My Opera honosításról már nem is beszélve. Ez olyasvalami, ami korábban azért nem volt jellemző a cégre...

    "Az EU-s pernek is örültem az elején, de most azt érték el vele, hogy egy csomóan már csak azért is bojkottálják az Operát, mer' szegény MS."

    Nem hinném, hogy sok emberről van szó, inkább csak a kemény magról. Szerintem túlnyomó részük aligha váltana Operára, per ide vagy oda. Mivel kevés a rálátásom, nehezen tudom megítélni, hogy mennyit használt vagy ártott a per az Operának (és a megítélésének). Bár most, hogy az MS is viszont szívózik az EU-val (lásd: kiveszik az IE-t és emiatt nem lehet frissíteni a Vistát Win7-re)...

    "Nem tudom miért kell annyira sietni a 10-essel, miért nem jöhetne mondjuk év végén, vagy jövő év elején, akkor még nagyobbat is ütne, hogy 2010 és Opera 10."

    Valóban poén, de az Opera 10 számos olyan funkciót tartalmaz, ami a riválisokban már benne van (pl. helyesírás ellenőrzés, auto-update), így időben nem megjelenni (azaz mondjuk még 1 évet csúszni) ezek implementációjával komoly presztízsveszteség volna. Egyszerűen ki kell adni 1-2 évente egy új verziót, hogy lássa a nép (meg a befektetők) az elvégzett munkát, hiszen nem mindenki használ bétákat meg weekly-ket. Különben is, egy böngésző fejlesztését nem lehet befejezni, csak abbahagyni, ha van kellő számú újítás (és azért van, még ha nem is ezekre vágytunk igazán), akkor ki kell adni, és kész.

    Amúgy arra kíváncsi leszek, hogy a Carakan, meg a hardveres VEGA hogyan fog muzsikálni. Megjelenésekor az előbbi lesz-e olyan gyors (vagy még gyorsabb), mint az aktuális riválisok? Az utolérés szerintem kevés, előzni kéne, méghozzá egyértelműen. Ami a GPU gyorsítást illeti én óriási potenciált érzek benne. Nem elég, hogy sok funkciót sokkal gördülékenyebbé tehet, számos olyan lehetőséget is nyújt, ami amúgy nem nagyon lehetséges (és nincs hozzá addon... ;] ), például teljesen egyedi és eddig nem tapasztalt testreszabhatóságot kínáló GUI, különböző látványos effektek... stb. Szóval csupa olyan dolog, amire megfelelő kivitelezés esetén gerjed a nép. És tényleg mindenki, mert lássuk be, a Unite azért inkább csak rétegcucc lesz, nem a "nép játékszere".

    [ Szerkesztve ]

    "We spared no expense"

Új hozzászólás Aktív témák