Új hozzászólás Aktív témák

  • Magnat

    veterán

    válasz MeroM #19013 üzenetére

    Akkor annyit kell csinálni, h ha nincs fix ip címed akkor regelsz egy olyan szolgáltatónál amit a routered támogat, régebben a dyndns-t ajánlottam, de az ha jól tudom fizetős lett, szóval akkor pl no-ip.org. Ezt az accountot be kell állítani a routerben. Erre az egész hercehurcára azért van szükség, mert mivel az ip címed nem fix, így nem tud6od, h a következő ip váltásnál milyen címen éred el az otthoni hálózatot, de ha be van állítva egy ilyen account, akkor a router minden ip váltáskor bejegyzi a szolgáltatónál az új ip-t, és eléred a no-ip-s címen. Szóval regelsz pl egy ilyet, h merom.no-ip.org. (ha fix ip-d van vagy esetleg van domain is bejegyezve az otthoni címedre, akkor ezt nem kell megtenni.)

    A kamerára, illetve ha több van, akkor mindegyikre adj meg vagy fix ip címet a kamera setupjában, de ami mégjobb, a routerben állíts be rájuk statikus dhcp-t.

    Ezek után kell egy port forwardot csinálni (minden kamerára), h elérd a kamerát a hálózaton belül. Erre azért van szükség, mert több eszközt is el kell tudnod érni a hálózaton belül (pl több kamerád is van vagy futtatsz webszervert v a router admin felületét akarod elérni) és ezek általában alapértelmezetten a 80-as porton kommunikálnak (ez a default http port), de a routernek tudnia kell vhonnan, h melyik kérést melyik ip címre továbbítsa.

    Ezt kétféleképpen lehet, vagy marad a kamera elérése a default (általában 80-as) porton, akkor egy kitüntetett portról, amiről te kívülről mexólítod a kamerát az adott eszköz ip címére továbbítod annak a 80-as portjára vagy az eszközöket is átállítod, h ne a 80-as hanem a kitüntetett portra várják a requeseteket. Utóbbi azért jobb sztem, mert így a belső hálóról és kintről is ugyanazon a címen tudod őket elérni, szóval ha pl van egy telefonod vagy tableted v notid, amit használsz otthonról is meg távolról is, akkor nem kell külön linkeket csinálnod kintről és bentről való használathoz.

    És akkor egy példa, amin keresztül sztem sokkal egyszerűbb lesz megérteni:

    legyen a routered lan ip címe 192.168.1.1, és két kamerád is legyen, amik pedig 192.168.1.100 és 192.168.1.101, statikus dhcp-vel beállítva a routerben.
    A router admin portja legyen 8080, a kamaráké 8081 és 8082. (ezt beállítod a kamerák ill a router setupjában)

    A routerben port forwardot csinálsz így:
    bejövő 8081-es port továbbítva (tcp csomagok) a 192.168.1.101 ip 8081-es portjára és
    bejövő 8082-es port továbbítva (tcp csomagok) a 192.168.1.102 ip 8082-es portjára

    Regelsz egy accountot, legyen pl Merom.no-ip.org, ezt is beállítod a routerben.

    Ha ez megvan, akkor így éred el az eszközeidet:

    merom.no-ip.org:8080 (router)
    merom.no-ip.org:8081 (kam1)
    merom.no-ip.org:8082 (kam2)

    Belső hálózaton persze működik pl az is, h 192.168.1.101:8081, de ha van aktív net kapcsolatod, akkor a fenti link mind lenról, mind netről működni fog.

    [ Szerkesztve ]

    ̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

Új hozzászólás Aktív témák