Új hozzászólás Aktív témák

  • mikk2000

    őstag

    válasz Buncaman #60799 üzenetére

    Esetleg most eszembe jutott, hogy talán azon a frekvencián bezavarna a többi, közeli 2,4Ghz-s wifi (minimum 4 db van sajnos ami egész jó erővel elérhető a szobában, sok lakás kis helyen ..).

    Ha az ember mindent leírna ami eszébe jut kilométereket írhatna :) Pedig ez is eszembe volt amikor a választ írtam, de mondjuk ennek annyira evidensnek kéne lenni...

    Főleg ha tudod is, hogy több csatorna van a környéken, akkor érdemes megnézni valami wifi analyzerrel, ami mutatja a csatornákat szépen grafikusan. Igazából, 2.4Gz-en 20Mhz-re csökkentve a sávszélt 3 csatorna fér meg egymás mellett úgy, hogy nem zavarják egymást (1,6,11). Persze ha a szomszédokkal nem tudsz egyezkedni (érdemes pedig), akkor nincs sok ráhatásod arra, a többiek mivel nyomulnak, sőt sajnos akár 40Mhz-en is.

    A routeren érdemes fixre tenni a kiválasztott csatornát, főleg ha te magad választod ki, itt is a vodafone csodás eszköz szépen belőtte magát az egyesre (2.4 Ghz), k@vára nem zavarta az, hogy amúgy egyetlen segéd router AP, pont az egyesen szór... :Y na ennyit az automatikus csatornaválasztás csodájáról egyébként.

    Ami kimaradt nekem, hogy sima mobillal, vagy másik laptoppal próbáltál sebességet mérni? Mert ügye azzal kezdtem, meg te is, hogy maga a laptop wifi modulja gyárilag el lehet b@va a netes hozzászólásokat látva. Ha mobilon mondjuk jó a sebesség, akkor max veszel egy wifi usb-s valami vackot, amíg le nem töröd az antennáját véletlenül - valószínű jó lesz.

    Hosszútávon szerintem akkor jársz a legjobban, ha vezetékeled a lakást, és a szobán belül üzemelő router akkora wifit fog neked lőni, hogy nem lesz gond a térerővel, sőt akkor már 5ghz-en is nyomulhatsz, amin több csatorna is van, tehát több lehetőséged is lehet választani. Itt korábban emlegettek olcsón wifis jelerősítőt ami kábel nélkül is dolgozik, de nekem azzal nincs tapasztalatom, és maga az elv sem tetszik, a latencyje biztos nem lesz pl. kicsi. Magad is írod:

    Másik 5Ghz wifi elvileg nem zavarhat be, hátha ezzel van a gond. És akkor egy 5G frekis repeaterrel bővíthetem a hatosugarat.

    Bezavarhat, de válassz akkor másik csatornát, de ennyi erővel ahogy írtam a 2.4Ghz-et is erősítheted...

    Ha az megfelel több tesztnek, próbáltam a T-com modem wifit és a saját router wifit is, de mindkettővel ez a helyzet.

    Laptop wifi modul a gány, ezt eddig is tudtuk. Esetleg lehet próbálni többféle drivert, nem biztos hogy a legutolsó a legjobb.

Új hozzászólás Aktív témák