Új hozzászólás Aktív témák

  • Exian

    őstag

    válasz IO.sys #79585 üzenetére

    CD/DVD esetén nagyon nem mindegy a tárolás milyensége. Pl. ha valaki normál CD/DVD tokban tárolja, amiben papír van, nagyobb eséllyel lesz kuka. Én mindig úgy csináltam régen is, hogy a papírt mindig kiszedtem a tokokból. Állítólag a papírban lévő festék és egyéb vegyi anyagok kikezdhetik a CD anyagát. És ugye pont az adathordozó felülettel érintkezik a lemez, amikor benne van a tokban. Sokan ezzel sincsenek tisztában (nem itteniekre gondolok), hogy a CD/DVD nem alul tárolja az adatokat, ahonnan leolvasva vannak, hanem a másik oldalon, ott ha sérül, sokkal nagyobb gond, mert rögtön "lekaparódik" a tartalom. A másik oldalon kisebb karc nem számít, max. ha épp optikailag bekavar a leolvasásnál. Úgyhogy ha ilyen tokban tárolja valaki, jobb, ha fordítva rakja be a lemezt a tokba vagy a papírt kiszedi.

    Aztán nem árt, hanem éri nap/UV, akinek polcon vannak kirakva a lemezei, átlátszó tokban és éri nap, nagyobb eséllyel mennek szét.

    A legjobb talán a lapozható tokban való tárolás, papír nélkül, az ilyen lemezek nekem még 20 évesen is működnek. Bár ezek között is vannak érdekesek, van olyan lemezem, amelyiknél egyszerűen mintha oxidálódott volna a hordozóréteg, ilyen furcsa foltos, "rozsdás" lett némelyik.

    De igen, manapság a felhős tárolásé a jelen/jövő, bár nekem mellett 2 HDD-n le vannak tárolva a családi és egyéb fotók, meg pl. régi saját zenéim.

Új hozzászólás Aktív témák