Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • adlersson

    aktív tag

    válasz joghurt #1 üzenetére

    Mondjuk az ilyen kínai büfékben a legtöbb kaja valószínűleg valami hibrid, aminek vagy nincs, vagy csak nagyon laza kínai kötődése van. Nem ismerem Kína összes konyhaművészeti ágát, de kínai útjaim során relatíve kevés olyan ételt ettem, amit egy az egyben megtaláltam a magyarországi büfék kínálatában is, úgyhogy szerintem természetes, hogy ezeknek a "fúziós" ételeknek kitalálnak valami csábító nevet.

    Másrészt meg ha én olyan kínai kajáldát vezetnék, amit jellemzően nem a "szakértő" közönség látogat, oda nem tenném ki, hogy ez a kaja itt a "Fára mászó hangyák" ez meg a "Halízű sertés", mert egyszerűen nem lenne étvágygerjesztő, elég, ha az van ott, hogy "szecsuáni", azt már kb. mindenki be tudja tájolni, hogy valami csípős meg sós étel lesz.

    毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。

  • adlersson

    aktív tag

    válasz joghurt #7 üzenetére

    "De attól még a kínaiétel-szindróma létezik, zsezsgő aggyal." - Az arra érzékenyeknél, de ennyi erővel bármilyen ételre, fűszerre, adalékra rá lehet húzni, hogy "rossz, mert".

    毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz joghurt #7 üzenetére

    "Annyiban lehet kevésbé egészségtelen a sónál, hogy a bennük levő nátrium a problémás. A nátrium-glutamátból pedig kevesebb is elég az ízesítéshez, mint sóból."

    Ne essünk át a ló túloldalára. A nátrium-klorid (NaCl) szükséges az életben maradáshoz. Nem válthatod ki.
    Az infúziók 0,9% étkezési sót tartalmaznak. Ennyi a szükséges, a vér sótartalmának fenntartásához.

    Nátrium, Kálium, Magnézium és Kalcium arányának megtartása szükséges a sejtek működéséhez.
    Nyáron amikor izzadsz, magas a sóveszteség. Ha kevés a só, nem tudsz izzadni, mert a minimális arányt megtartja az emberi test. Izzadás nélkül viszont könnyebben lehet "túlmelegedni"

    A konyhasónak nem alternatívája a nátrium-glutamát. Nem csereszabatos a konyhasóval.
    Gondolom azért fontos a só, mert az élet a sós óceánban alakult ki. A tengervíz sótartalmához alkalmazkodott az élet és nem a nátrium-glutamáthoz. :D

    Mind a két nátrium só esetében a túladagolás lehet a gond, az étkezési só esetében az alul adagolás is.
    Az ízfokozáshoz a semleges ízű kurkuma is használható. Ha a színe nem gond, passzol minden ételhez. De túladagolni ezt sem jó.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz joghurt #12 üzenetére

    "a szívbarát só"
    Jó étvágyat hozzá. A kálium nagyobb túladagolása mérgezést okoz. De a túlfogyasztása is problémákat okoz.

    Ha magas vér sótartalma, egyél kevesebbet. Az egyik probléma átkonvertálása egy másikba, nem old meg semmit.

    Ennél már a Japán ötlet is sokkal jobb. A japánok is túlfogyasztják a sót. A kézhez kötik az egyik elektródát, a másikat az egyik evőpálcika végére. Evésközben a fém részt a nyelvhez kell érinteni. A sós íz érzékelése felerősödik az érintkezés hatására.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

Új hozzászólás Aktív témák