Új hozzászólás Aktív témák

  • Dilikutya

    félisten

    válasz GEIL #2142 üzenetére

    Te vagy tetteted, vagy tényleg nem vagy a topon fejben, és nem érted a dolgokat, és azok összefüggéseit.

    A mélyűr kutatási anyagainak mennyiségét nem ismered (én sem). De azok nem laikusnak és átlagembernek készülnek, aki egy sor fizikai fogalommal sincs tisztában. A nagy bejelentések, felfedezett égitestek, meg a fotografikus észlelés a jéghegy csúcsa, kvázi a bulvár. Csakhogy a fotografikus észlelés csak egy kis része, rengeteg dolog van a nem látható tartományban, más hullámhosszú fény, rádióhullámok. De ha már valamit látunk, arról sok dolog kiderül, pl. színképelemzéssel az összetétele. Csillagok fényességváltozásainak figyelésével rájöhetsz, hogy ha az szabályos időközönként változik, akkor egy körülötte keringő bolygó okozza stb. Persze nagyon szép képeket csinál a Hubble és a James Webb, de azok csak címlapfotók, a két műszer tevékenységének nagyobb részében nem ezzel foglalkozik.
    Nem tudsz előre nézni. Ha minden olyan kutatást dobnánk, ami adott időpillantban nincs azonnali ráhatással valakinek az életére, akkor kb. a kőkorban lennénk most is.
    Ezek a csillagászati kutatások amúgy elenyésző költségek a hadiiparhoz képest. Na annak van haszna, lehet kutatni a még hatékonyabb gyilkolást.
    Nyilván megélhetési gondja nincs egy egyetemi kutatónak, NASA mérnöknek stb, de ezek korántsem a milliárdos szakmák, sehol a világon nincsenek túlfizetve.
    A bolygó rohadását nem pár csillagásznak kell megakadályozni, az ember alapvetően ilyen, a saját környezetét is teleszarja, ezzel nem tudsz mit csinálni. Egyébként sincs olyan sok csillagász, hogy rajtuk múljon, amiért ők nem ezzel foglalkoznak.
    Fényévekre távcsővel elnézni anyagilag meg nem azonos egy holdraszállás költségével, nem is függ össze a kettő. Ha már itt tartunk, az a fényévekre ellátó teleszkóp önmagában egy mérnöki csoda.

    Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)

Új hozzászólás Aktív témák