Új hozzászólás Aktív témák

  • KROK640

    veterán

    No, és akkor eljutottam oda, amiért megnyitottam a topicot.

    Tivadar, sokadik felvonás :
    Szóval mint tudjátok anno megvette a gépem amit el is rontott. Akkor 2nd genről állt volna át 4th genre, nem sikerült maradt 2nd gen-en.
    Majd nemrégiben vett egy új alaplapot (Z-set legalább) és maradt 2nd gen-en I5 2400-al. Hogy minek kellett ehhez lapot és házat cserélni az számomra rejtély. Majd 2×4GB RAM helyett vett 4×4GB-ot.
    Jah meg egy RX580 SP2048-at, 28-ért, mikor RX580-am 8GB-os (sima, normál EU változat) 25-ért lett volna. Sebaj, van egy gyengébb (kb RX575 lenne a helyes megnevezése) de érdekes kártyája.
    Majd kitalálta, hogy vesz egy I7 3770-et. Meg is vette, Szombaton bent jártam városba, mondtam neki, hogy ha gondolja elugrok, berakjuk a procit, csak az oda-vissza busz árát kérem, meg max egy sört (csak neki, csak akkor). Mivel amúgyos volt dolgom a városban így az uti ktg ingyen lett volna, már jól járok.
    Áh, nem kell intézi. OK :)
    Épp elértem a programomhoz, jött a hívás, és messenegeren a videó, hogy a gép nem indul.
    Nem foglalkoztam vele, majd vasárnap. Megpróbált elcsalni magához a városba (már nem a falumban lakik), de skippeltem.
    Végül telefonon és screenshootok segítségével távban lefrissítettük a lapon a Biost (full ingyen, de nem is érdekel, szívesen segítettem neki), ami láss csodát, kezelte a hibásnak bélyegzett procit (ezzel amúgy nem gyengén jól járt, mert az eladó eddigre visszautalta neki a CPU árát, szóval ingyen volt).
    Közben kisebb vagyont költött RGB-s ventilátorokra, meg RAMra, tápra stb.
    Aztán nagyot csalódott, mikor benchmarkokban a gépem, hát... szóval ne szépítsük : rommá verte az övét. Mint kiderült azt gondolta, hogy neki I7 van, nekem I5, majd akkor jól megelőz. Aztán felhívtam a figyelmét, hogy a két CPU között 7 év van, plusz az enyémen van egy majd' 30%-os tuning is, szemben az ő alapórajelével (majdnem 1GHZ a különbség a javamra, plusz 2 mag 4 szál, és +4MB cache is), szóval ne lepődjön meg az eredményen. (a komolyabb VGA-ról, a gyorsabb és sokkal több RAMról már ne is beszéljek, na meg az olcsó belépő SATA3-as 250-es SSD VS 1TB M2-ről)
    (ez kb olyan mintha anno a mestert hívtam volna ki az 1700-as Celeronommal 640MB RAMmal és GeF3 Ti500-al, a 3069MHZ-es nagy P4-el 2GB RAMmal és GeF4 Ti4600-as ellenében --- nem egy súlycsoport a két gép)
    Mindegy, így most lett egy tisztes kiépítésű oldtimer gépe. Legalább mi örüljünk :)
    Már kezdte, hogy akkor neki is 32GB (DDR3) RAM kell, majd vesz is. Megpendítettem, hogy nem sok értelme van, de fölöslegesen, elszánta magát a 32GB (DDR3) mellett. (mégis mi tud menni azon a gépen aminek tényleg(esen) kell 32GB RAM? --- ok, ha építek egy 2nd gen I7-eset abban is 32GB RAM lesz ez tény, de az platform maximalizálás miatt lesz)
    Aztán már lassan kacsingat az X99-es kínai Xeonos platform felé is, amit még a 2nd gen Celeronos idejében javasoltam neki, mint olcsón hatalmas előrelépést. Itt úgyis kivágja majd az összes DDR3-as RAMot, vesz ECC REG-es DDR4-et, amit felhasználni a következő gépében úgysem tud majd. Itt már látom, hogy szar lesz neki visszaállni 32-64GB ECC-ről 16GB DDR5-re.
    Persze rongyosra koptattam a számat, hogy még ehhez képest is, egy 10th gen I3 mekkora hatalmas előrelépés lenne neki, de hát I3 az I7 után? ugyanmár ... nem baj, hogy a 10100F-es proci is veri az I7 7700-at.
    Úgyhogy bár "kész" lett ma a gép (az álltalam ellenjavalt olcsó noname kis SSDvel együtt), de már látom, hogy nem sok időre. Amennyit erre elköltődött mindenestől, abból kényelmesen lett volna egy 10100F akár 32GB DDR4-el is ...

    Kicsit az az érzésem, hogy neki igazából nem is egy minél jobb gép a cél, hanem az, hogy minél több hardvert kipróbálhasson.
    Viszont ez a telefonos, messengeres, videós távsegítség tetszik, a jövőben vele kapcsolatban ebben fogok utazni ha megtehetem. :)
    Addig is elméletben már gondolom neki össze az X99-es platformot, ami tuti h nem maradhat ki, majd ezután talán egy 6-7-8th gen I5/7 is lesz, mire a 10th genre talál, de addigra már a 15th gen lesz napirenden, vagy még későbbi.
    Ahogy sokaknak mondtam : Egyszer kell normálisan költeni a gépre*, nem foltozgatni, akkor ma már (lelassult fejlődés) 5+ évre van normális gépe. Nem mindegy.

    * És itt jut eszembe a tavalyi gépépítésem : I7 11700K, 128GB DDR4 RAM, RTX3090 24GB, 1TB M2 SSD + 8TB SATA3 SSD, 2×18TB (36TB) HDD. Ezt se egyhamar kell fejleszteni...

    Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

Új hozzászólás Aktív témák