Új hozzászólás Aktív témák

  • gomsadi#

    tag

    válasz NTonee #1418 üzenetére

    Nem akartam beszólni senkinek, youngboy remélem nem vette magára?! Olvastam is, amit linket. Pontosan az elnevezés nem pontos, amit a hivatalos markászérvíz haszná.
    szvsz

    Nem. A töltés gyorstöltő készülékekben 1-2 órát tart, ellentétben a 10 órán túli töltésidővel a normál töltőkészülékekben. A gyorstöltő készülékek relatív magas áram/feszültsége megkövetel egy megbízható lekapcsolást, amikor a teljes töltést elértük.

    A Li-ion töltők hasonlóak a feszültséghatárolás elvén működő zselésakku-töltőkhöz. A különbség a nagyobb cellafeszültségben, a szigorúbb feszültségtűrésben, valamint a teljes feltöltődés után alkalmazott csepp- és lebegőtöltés elhagyásában mutatkozik meg. Amíg a zselés akkumulátorok megengednek némi rugalmasságot a terhelés alatti feszültségesés szempontjából, addig a Li-ion cellák gyártói nagyon szigorúan írják elő a pontos feszültséget.

    Amikor az Li-ion akkumulátort elkezdték gyártani, a grafitrendszer 4,1 V/cella feszültséget határozott meg. A magasabb feszültségek nagyobb energiasűrűséget biztosítanak, de a cella oxidációja erősen behatárolta a kezdeti, 4,1 V/cella fölé feltöltött Li-ion cellák élettartamát. Ezt a hatást kémiai adalékanyagokkal küszöbölték ki. A legtöbb, kereskedelemben kapható Li-ion cella 4,2 V feszültségű, és a tűrése minden esetben szigorúan 0,05 V.

    Egyes gyorstöltők egy óra, vagy még rövidebb idő alatt töltik fel a Li-ion akkut. Az ilyen töltő kihagyja a második fázist és rögtön készet jelez, miután először éri el a feszültség a maximális értéket az első fázis végén. Ekkor a tényleges töltöttségi fok 70%. A záró töltés tipikusan kétszer addig kell tartson, mint a kezdeti töltés! Csepptöltést fölösleges alkalmazni, mert a Li-ion cella képtelen elviselni a túltöltést. A csepptöltés egy olyan, fémes líthium réteget képezne a felületen, amely a cellát labilis állapotba hozná. Ehelyett, egy korrekt záró töltés pótolja az akku kismértékű önkisülését és védőáramkörének fogyasztását.

    [ Módosította: ollie ]

    Have a Lot of Fun!!

Új hozzászólás Aktív témák