Új hozzászólás Aktív témák
-
cousin333
addikt
Köszönöm az észrevételeket.
Valóban a 10-15 dkg elég tág határ (kijavítom 10-re). A nagyobb baj, hogy az valójában 10-15 gramm akart lenni . De egyrészt gépe válogatja, másrészt inkább ''gondolomformán'' adagolom (egy élesztő 50g, a fele 25...)
A porélesztő nem jött be. Azóta nem kísérleteztünk vele. Természetesen az sem mindegy, hogy a ''friss'' élesztő mennyire friss.
Szerintem a mézben is akad cukor . A linkelt kalács cukor nélkül, mézzel készült.
Köszönet a receptért. Majd lehet, hogy kipróbálom...
[Szerkesztve]"We spared no expense"
-
emitter
őstag
igen, ez várható volt mármint hogy a fűtőszál eszi a legtöbbet
Mióta megíródott ( ) ez a cikk, vagy 5 kalácsot is sütöttem már, úgyhogy gondoltam, megosztom a tapasztalatokat.
Először is, élesztő:
ami nekünk volt itthon, az 7gr-os, ez 0,5kg liszthez elég a gyártó szerint
Illetve volt egy 11gr-os is, erre viszont azt írták, hogy 1kg kenyérhez elég.. mintha nem lenne arányos a kettő, hm? Ki is derült a turpisság, mikor már csak a 11gr-os volt itthon, beleraktam a kalácsba a zacsi felét. Háát, éppen hogy a bödöny feléig feljött a tészta, és mondani sem kell, mennyire tömör lett. Szóval élesztővel vigyázni! (kockaélesztőt még asszem nem nagyon próbáltam, azzal egyelőre nincs tapasztalatom)
Liszt:
Finomliszttel tömörebb, míg rétessel puhább és levegősebb lesz, viszont kevésbé kenhető emiatt. Érdemes a kettő liszt megfelelő arányú vegyítésével próbálkozni, mondjuk rétesből 35-40dkg, finomból 15-10dkg.
Sütöttem kakaósat is, nem instant porral, hanem igazi kakaóesszenciával (nemtom mi a hivatalos neve) A kakaótól mintha szintén kicsit tömörebb lenne a tészta, ami végülis nem baj, mert jobban kenhető..
Egyszer azzal is megpróbálkoztam, hogy olyan kalácsot csináljak, ami kétszínű , magyarul a tésztájának egy része kakaós csak.
A dagasztás vége előtt kicsivel kivettem a tészta felét, azzal a szándékkal, hogy a maradékra kakaót szórok, azt belekeveri a gép a tészta felébe, majd visszatéve a kakaómentes tésztát, a kettőt egy kicsit még összedagasztja. Persze nem jött be, valszeg éppen elronthattam a liszt mennyiségét, mert a kivett tészta teljesen ráragadt a kezemre, úgyhogy inkább visszatenni igyekeztem, mint még a kakóval vacakolni de bátraké a szerencse!
Vaj, méz: könnyedebbé eszi a termékünket (és szerintem a mézet ne használjuk cukorpótlóként, mert ha emiatt kevesebb cukrot rakunk a kalácsba, nem lesz olyan édes, mint várnánk)
Egy tipp: a keverőlapátot a dagasztás végeztével ki érdemes szedni a tésztából, mert különben úgy belesülhet a tésztába, hogy kínszenvedés kiszedni a végén. Ráadásul úgy elég nehéz kiszedni a kész kalácsból, hogy ne szakítsa fel az egészet..
---
Arra tudtok mondani valamit, mitől lehet az, hogy a kalácsom teteje néha megreped, és elég erőteljesen végigszakad? (néha bolti kenyereknél is látni hasonlót..)
És egy utolsó kérdés: ti milyen programmal sütitek a kalácsot? Én Gyorssal, így ~2 óra az egész. Van Normál program is, de az többet melegít elő, kevesebbet dagaszt, és sokkal többet keleszt mindegy, bevált a gyors-program, de azért jó lenne tudni, h ti milyet használtok
Új hozzászólás Aktív témák
- Politika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Mini PC
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen egeret válasszak?
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- iPhone topik
- Rárepültek a gyártók a Snapdragon X-re
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs