Új hozzászólás Aktív témák
-
DeFranco
nagyúr
almát hasonlítasz körtéhez.
persze, megfelelő technikával, eszközellátottsággal meg felfordulással meg az életed körészervezve lehet pápai áldással ellátott nemeskovászos kézműves ezocsakrás csiamagos tündenyálas kenyeret is csinálni, de ezekben a kenyérsütőkben az a pláne hogy nagyon egyszerűen lehet a bolti félbarnánál jobb kenyeret csinálni pontosan 3 perces munkainputtal.
mi már 5+ éve sütjük otthon a kenyeret, és nekem is feltűnt, hogy a képen szereplő kenyér puffadtabb, sápadtabb és kicsit kevésbé jó tartású mint a miénk de az irány jó.
mivel se időnk se kedvünk se légkeveréses sütőnk, nekünk ez a megoldás is remekül megfelel, belseje jó állagú, levegős de mégis tartalmas, a héja roppanós, de omlós, és romlani soha nem romlik meg max. megszárad a lenvászon zsákban.
-
DeFranco
nagyúr
a hülyeséget erős jelzőnek érzem.
majd ha három hetente egyszer lesz egy szombatod amikor mindent IS meg kell csinálnod mert 1-es és 2-es heteket vidéki családozol meg programot szervezel gyerek mellett, akkor felértékelődik a megspórolt idő még ha fél óra is. pénteken meg nem szeretnék szombati kenyeret enni.
én nem mondtam hogy rossz amit csinálsz, tök jó, csak egy másik dimenzió lehet minőségben is de ráfordításban és eszközigényben is. megfér a kettő egymás mellett csak az egyik alapján nem kellene szarozni a másikat mert nem jobb/rosszabb csak más.
gondolom panemofil irányba meg nem akarsz elmenni.
-
DeFranco
nagyúr
"Nem csak túltoltad, még azt is eltúloztad."
Nyilván, szándékosan. Szoktam. Viccből.
"álunk gyakran van házi kenyér sima elektromos légkeveréses sütőben készítve"
OK, nekünk gázos, nemlégkeveréses sütőnk van. innentől bukta a gyakorlat.
nem tudom mit nem lehet azon megérteni (és ez Kelvinnek is szól) hogy a nem lehetből nem lehet ilyen sütőben sült kenyeret sütni. igen mi is szoktunk sütőben sütni kiflit, zsemlét, meg lehet oldani vannak rá trükkök, nagyon finom, ízletes az eredmény valóban.
kedd este meg varázsoljon a törpöm ha szerda reggelre kenyér kell az asztalra, nekem zsong a fejem mert fél 8-ra értem haza a munkából, azóta hallom otthon a konstans csatazajt és nagyon messze van még a pénteki rozéig.
(#21) Kelvin : neked volt egyéni szoc problémád amikor elkezdted fikázni az eredményt idetolva az yygggazzyy kézműves kenyeret mer' ez nem túl bizalomgerjesztő és te sokkal jobbat tudsz.
értem, kézzel dagasztott légkeveréses elektromos linuxévi de ez pontosan olyan kezd lenni mint amikor az iggazzy pingvinesek/audiphilek/egérfagek haragszanak a világra amiért nem mindenki jutott a nirvánába és közben lelkesen szagolgatják az ujjuk végét amit egy jó meleg helyről vettek elő az imént.
gyors. egyszerű. házi. kenyér. ennyi. nemkézműves. o tempora o mores mit meg nem esznek az emberek anyám add el a házat.
-
DeFranco
nagyúr
eddig moulinex volt most az 9 év után ment tönkre (csapágyasra hajtottuk szó szerint, küzdött amíg bírta aztán egyszer szétesett benne minden egyszerre, gondolom szeppukut követett el mert nem kézműves kenyeret csinált és meghasonlott) most tefal van.
a receptünk a kézikönyvi alap, de ez nagyon bevált (szoktunk variálni magokkal, darákkal, mindenfélével, ami épp eszünkbe jut.)
450g liszt
270ml víz
9 g élesztő (friss)
1 1/4 kk só
2 1/4 tk cukor
3 tk olajliszt és az élesztő megy egybe (az élesztő jó ha minél később találkozik a cukorral) a víz az olaj a cukor és a só megy a másikba, először a víz az eleggyel bele a tartályba (ott is adjuk őket össze) aztán rá a liszt.
ránézésre a mi kenyerünk barnább héjú, mint a tiétek, a teteje stabil, nem esik így be és a textúrája is kicsit homogénebb, szerintem a tiétek kicsit túlkelt, vagy az élesztő vagy az élesztő/cukor arány miatt, picit zömökebben lehet még jobb lenne az eredmény.
-
DeFranco
nagyúr
"a hatékonyság uralkodik itt is, egy hobbi esetén – soká éljen a megúszás és a lustaság szorzója mindenek felett"
halkan jegyzem meg hogy mi nem hobbi- hanem megélhetési kenyérsütők vagyunk. azért sütjük a kenyeret vásárlás helyett mert:
1) olcsóbb
2) tudjuk mi van benne
3) tudunk vele fikcsózni ízesíteni
4) a bóti kenyér minősége csapnivaló, másnapra de legkésőbb harmadnapra száraz a héja pedig ehetetlen, ezt a "gépi" kenyér is kenterbe veri hátra tett kézzelmég halkabban súgom lehajtott fejjel a cipőspiccemet kutyanyelvesre rúgva a murván hogy éles különbséget tettem az hozzászólásaimban a l'art pour l'art hobbikenyér sütés és a háztartási kenyérsütés között messzemenőkig elismerve mindkettő szerepét és létjogosultságát a maga helyén, szóval szerintem én magamat kizárnám a fejüket a saját alfelükbe dugva óbégatók köréből.
-
DeFranco
nagyúr
mi nem futtatjuk fel, sima lidiben kapható sárga kocka élesztőt használunk, a leírt recepthez pontosan 9g-ot (bár feleségem már csuklóból mér, én mérlegelek csak) simán rámorzsolva a lisztre (aztán ujjal kicsit belekeverve, de tényleg csak 3 kavarás) milliméterre egyforma a kenyér mindig.
soha nem is futtattuk nem is kellett. vízből is hideget használunk, nem faxnizunk a langyossal, biztos jó de soha nem volt rá szükség.
-
DeFranco
nagyúr
jénaiban tesztek alá vizet. a vajas kiflit így sütöttük, isteni lett.
a kenyérsütő másik óriási előnye a kenyérsütésen kívül, hogy tényleg bármilyen tésztát dagaszt-keleszt, nem kell benne megsütni, én a pizzatésztához valót is csak beledobálom, meggyúrja, dagasztja, keleszteni nem kelesztem csak kap pár perc ölmeleget a gépben aztán lehet nyújtani sütni.
3 perc nettó munkaidővel kész és nem úszik a konyha a lisztben.
ha meg nagyon kulinálni akarok akkor nézem a kedvenc olasz nagyimat ahogy ő dagaszt meg nyújt ahhoz én asszisztálni se tudnék
-
-
DeFranco
nagyúr
miért ne emelne vércukorszintet? milyen varázslatot tud a kovász ami kieszi a lisztből a szénhidrát?
az üsttel óvatosan kell bánni, de nekünk az előző 9 évig bírta, és nem pattogzott fel, nem ragadt le. semmi baja nem volt, az alján a gumi szimmering már engedett, ezért a vizet nem tartotta meg de sütni még tökéletes volt.
tényleg szó szerint csapágyasra lett hajtva, lesütött cirka 1200-1500 kenyeret hibátlanul, a végén úgy ment tönkre hogy alul valami megszorult a hajtásban és a nyomaték eltört minden tengelyt és kereket amit elért.
de az idejét kiszolgálta. jó ügynök volt.
-
DeFranco
nagyúr
lenvászon zsákban tartjuk, 2 napig puha, friss, harmadik napon kezd el száradni (leginkább a vágási felületen, belül még puhább) de még simán fogyasztható, negyedik napra nem marad de ha marad akkor pirítós, vagy fagyasztó.
büdösödés, penészedés soha nincs.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest