Új hozzászólás Aktív témák

  • Donki Hóte

    veterán

    válasz sityupityu #30243 üzenetére

    A fényképészek körében ismert az úgynevezett reciprok szabály. Ez nagyjából azt mondja, hogy a (normál filmre számított) gyújtótávolság reciprokát kell beállítani exponálási időként és akkor nem lesz bemozdult a felvétel. Tehát ha (normál filmre számítva) 50 mm-es gyújtótávolsággal fényképezel, akkor 1/50 sec expozíciós időt lehet állítani, ha 250 mm-es gyújtótávolsággal fényképezel, akkor 1/250 sec expozíciós időt lehet beállítani.

    Vagyis ha a kamera széles látószögű állásban van, akkor nem mozgó témát simán lehet 1/30, 1/40 sec expozíciós idővel fényképezni. Ez a nagy fényerejű, optikai stabival ellátott objektív mellett lehetővé teszi az 50-es, 64-es, 80-as ISO értékek használatát.

    Azt pedig tudjuk, hogy kis ISO érték jó hatással van a kép minőségére (kevésbé lesz szemcsés, mint nagyobb ISO értékek mellett).

    Természetesen, ha a telefon azt érzékeli, hogy mozog a téma, akkor lejjebb veszi az expozíciós időt (hogy ne legyen bemozdult a téma) és máris magasabb lesz az ISO érték.

    Szóval az, hogy a kamera arra optimalizál, hogy az ISO érték minél alacsonyabb legyen, az inkább előny, mint hátrány.

    Ha te jobban méred fel a téma mozgását, a fényviszonyokat, a stabilizátor szükségességét (amit egyébként nagyon erősen kétlek!!!), akkor ott a professzionális mód, használd a saját beállításaidat.

    Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

Új hozzászólás Aktív témák