Új hozzászólás Aktív témák

  • kiir

    tag

    Szerepel, de nem úgy. Tegyük rendbe: az a jelleggörbe, ami a portfólio.hu óta kering az interneten, egy kormányrendeletből származik. A kormányrendelet szerint vagy ezt a jelleggörbét kell használni, vagy a szolgáltató az üzletszabályzatában kialakíthat egy saját jelleggörbét. Az MVM pedig kialakított egy sajátot, szóval nekünk ez van, lásd itt.

    Ez a saját jelleggörbe sajnos nem egy fix adatsor, hanem úgy működik, ahogy a hölgy mondta neked. A tényleges napi középhőmérsékletekből számolják az év eltelt részére, és a húszéves átlagból becslik az év hátralévő részére. Így csak az év végére lesz teljesen pontos a dolog. A fenti szabályzat F.4 függelékében látod a 2016. évi tényleges jelleggörbét, meg az akkori húszéves átlagot is.

    A számolás egyébként elég egyszerű. A lényege az, hogy minden nap megnézik, hogy hány fok különbség van a napi átlagos középhőmérséklet és a 20°C-ra vélelmezett szobahőmérséklet között. 16°C fölött szerintük nem kell fűteni, de ilyenkor is elismernek 1°C különbségnek megfelelő gázfogyasztást annak, aki vegyes (=fűtés+melegvíz) profilban van. Aki csak fűtés profilban van, annak nem jár gázfogyasztás nyáron. Aki akarja, olvassa el részletesen az M2. mellékletben, nem hosszú.

    A lényeg az, hogy nincs fix adatsor, hanem hónapról hónapra a tényleges hőmérséklet alakítja ki. Elvileg nem rossz rendszer, de nyilván nem is tökéletes, csak amolyan közelítő pontosságú. Ez eddig kutyát se érdekelt, de mostantól két olyan kategóriát választ el egymástól, amik között hétszeres a gázár szorzója. Így a közelítő pontosság minden apró hibája felnagyítódik, és azonnal zsebre megy.

    Azt viszont egyáltalán nem értem, hogy miért nem lehetett mindezt az elmúlt hat hétben értelmesen elmagyarázni. Saját érdekük lenne, és mégsincs három kompetens ember az egész minisztériumban meg az MVM-nél?

Új hozzászólás Aktív témák