Új hozzászólás Aktív témák

  • nasinas

    tag

    válasz BBéci #70337 üzenetére

    Már miért is érdekel engem egy szabványos színvilág , ha nekem egy nem szabványos is jó, ami az én szememnek és ízlésemnek nemcsak megfelel de élvezetes is.
    Persze,hogy lövésem sincs sem a szabványos színvilágról, sem a műszeres mérésről - és nem is érdekel.
    Engem az érdekel, hogy nekem a pénzemért olyan képe legyen a tévének, ami nekem élvezetes.
    Mert én egy falhasználó vagyok, nem egy szakember, és nem dől össze a világ, ha én magamnak beállítok valamit egy műszeres mérés során megadott értékekre,azon valamit módosítok és jé, tetszik.

    Miért baj ez, mondd?

    Miért is olyan jó a gyári beállítás, ha itt műszeres beállítást favorizáltok, meg minden fórum és úgynevezett szakmai netes oldal azzal kezdi, hogy kapcsoljunk ki minden lehetséges képjavítót.

    Miért is hülyeség egy közölt beállítást ráhúznia tévémre, amikor úgynevezett szakmai oldalak rendre közölnek ilyeneket, amik messze nem azonosak a gyári beállításokkal?

    Vagy mindenki hülye csak te nem?
    Mert nekem ez jött le abból, amit írsz.

    Ez a beállítás ugyanolyan tévére, 6400-asra készült, amilyen nekem is van.És gondolom ugyanazok az alkatrészek és áramkörök vannak benne ugyanabban a típusban, szóval a gyári beállítás valószínűleg erősen hasonló, így annak elállítása is erősen hasonló értéket hoz ki.
    Igen, én is tudom, hogy a tévéket egyenként belövik valamilyen standard szerint, nem csak úgy kidobják a boltba, eszem ágában sincs lebecsülni a gyár dolgozóit - és egyébként senkit sem - kivéve a politikusokat.
    Nem vonom kétségbe a gyári szakértelmet, de akkor ha az olyan szuper - és nem hiszem,hogy nem az - akkor miért van szó eme oldalakon örökösen helyes kalibrációról, meg műszeres,profi kalibrációról.

    Csak nem azért, mert a gyárból kikerült tévé nem feltétlenül a legszínhelyesebb képet adja hanem más szempontok alapján lövik be? Mindkettőhöz kell szakértelem.
    De van élet a szakértelmen kívül is: a próbálkozás, a tapasztalás területe, ami ha okosan csináljuk, azaz megszívlelve néhány szakmai tanácsot, és bátran kipróbálva egy-egy kimért - tehát kimért - beállítást,még nem dől össze a világ, és a gyárilag többé-kevésbé jól - mi a jó? - beállított tévét bármikor visszaállíthatjuk gyári értékekre.

    Már két állítólag világmegváltó beállítást próbáltam ki, és mind a kettő olyan volt, ami nem tetszett a szememnek, azaz nekem. Nem, nem azért mert a csilivili képi világot szeretem - bár az sem bűn, az ember hadd nézzen már olyan képet a pénzéért, amilyet élvez is - hanem azért mert egy sápatag,sötét, nem természetes, nem a mindennapokban szabad szemmel megszokott képi világot láttam vissza.

    Ez a beállítás viszont nagyon bejött, ez összességében számomra nagyon jól adja vissza a természetes , minden nap tévén kívül látható látványt úgy, hogy közben tudom, másként néz ki az ember a villamoson, az utcán és egy bevilágított stúdióban is.
    Nem pontosan másoltam le a beállítást, hanem ahogy le is írtam, itt-ott a magam elvárásaihoz igazítottam.
    A tévé beállítása ugyanis nemcsak azért nem egyforma, mert nincs két egyforma tévé-bár gondolom azért egy típuson belül csak nincs gyakorlati szempontból jelentős különbség- hanem azért sem, mert nincs két egyforma látású ember sem, és nemcsak ízlésben hanem a szem állapotában és működésében lévő egyedi különbségek miatt sem.

    Pusztán csak azoknak a hozzám hasonló új 6400-es tulajoknak, mint vevőknek és felhasználóknak adtam egy tippet, akik esetleg szintén szeretnék még jobbá tenni a tévéjüket, vagy ahogy a szakértelemtől sugárzó kokcafejek szokták mondani: személyre szabni.
    Ugye ez nem baj, egy fórumon talán megengedhető, sőt: talán ezért is van itt ez a fórum....

    Egyetlen szóval sem írtam, hogy szakértő lennék és műszerrel mértem volna bármit is, be is b...na, ha minden kütyüt még itthon műszerrel kéne felülvizsgálni - már bocsánat. Viszont az általam javasolt, vagy pontosabban csak "megosztott" kalibrációt műszeres mérés után jegyezte le annak közzétevője, tehát nem a vak vezet világtalant esete forog fenn, igaz, nem is tudományos kutatóműhelyek mikronnyi pontosságú adatait vetjük is össze, mert az nyilvánvalóan itt lehetetlen.

    Ha szakértő lennék, akkor sem fölényeskednék ,pláne ebben a körben nem, a stílus maga az ember, és a fölényeskedés,kioktatás,minősítés mindig valami védekezést jelent, mindig valamit takar, ami miatt eleve hiteltelenné válik aki fölényeskedik,kioktat,ítélkezik - még akkor is, ha esetleg jókat mond is.

    Én csak egy érdeklődő felhasználó vagyok, akik a felhasználói szinten szeretné megismerni a tévéjét és másokkal együtt megbeszélve a dolgokat ez könnyebben megy.Jó példa erre a tévé kiválasztása, mert ez a fórum sok olyan ismeretet adott nekem és sok más,külföldi leíráshoz is elvezetett, ami alapján egész más tévét vettem, mint amit elsőre kigondoltam, és örülök a választásnak.És örülök annak is,hogy továbbra is látok,kapok hasznos vagy kipróbálásra érdemes tanácsokat ezena fórumon, és ha van, akkor én is megosztom tapasztalataimat itt, hátha én is segítek másokon.

    Nem kell ezért ebben a stílusban írni, ettől még ki fogja próbálni más is amit leírtam, legfeljebb nem tetszik neki - vagy épp ez jön be.
    És valóban: nem vagyok szakember, de ez a fórum nem is szakemberek fóruma. Nem érdekel a műszeres mérés, én tévézni és filmezni akarok, és ehhez próbálok egy jó beállítást elérni a magam egyszerű,felhasználói szintű "eszközeivel", és lám, most találtam egyet, ami nekem nagyon tetszik - és ez a lényeg: tetszik vagy sem.
    Ugye nem baj, ha ezt szeretném másokkal is megosztani.

    [ Módosította: radi8tor ]

    Ami ami, az az !

Új hozzászólás Aktív témák