Új hozzászólás Aktív témák

  • nbencee

    tag

    Folytatom a tegnapi bejegyzésemet, a kajás(szép kártya) ,rezsis(A++,odafigyelés) dolgokat kiveséztük, szerintem még a következő dolgokon lehet spórolni:

    1. Megújuló szolgáltatások
    Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Spotify, Tidal, Google Music, Apple Music , és még folytathatnám. Szerintem ezeket érdemes átgondolni, hogy havonta mennyi órát használjuk, és hogy tényleg megéri-e a "csak x összeget" havonta. Illetve, ha ilyen szolgáltatást használunk, érdemes megnézni hogy a családi opció jobban megéri-e, és más rokonnal,haverral,fórumtárssal összeállva olcsóbban jöhetünk ki belőle ha megfelezitek/negyedelitek a díjat.

    2. Ingervásárlások a neten
    Azt vettem észre, hogy az aliról, ebayról (a wishről ne is beszéljünk ami köztudottan ipari hulladékot gyárt, onnan sosem vásároltam) megvett pár dolláros vackok többségében egy év alatt elromlik, tönkremegy, elcsúnyul, vagy csak relevanciáját veszti. Régen rengeteget rendelgettem kínából, csak egy tok, csak egy üvegfólia, egy századik egydolláros mp3 lejátszó futáshoz, miband-hoz csere karpánt stb. de a többségét csak azért vettem meg mert borzasztó olcsó volt, és nem azért mert ténylegesen szükségem volt rá. Sajnos be kellett látnom, hogy ahhoz képest mennyire gyorsan tönkrement minden, mégse volt annyira olcsó, mert az ökológia lábnyoma viszont irreálisan nagy volt mire hozzám került, két hétig használtam a napszemüveget, aztán elferdült, karcos lett és ment a kukába. Sok CO2 a semmiért.

    3. Ingervásárlások boltokban
    Ez főleg a női családtagjaimra, és ismerőseimre vonatkozik, de mivel nem lehet menni nagyjából sehova, ezért a plázázás mint egyfajta unaloműzés méginkább felerősödött. Csomó embert látni, hogy teng-leng az ikeában, plázákban csak azért mert már teljesen elege van az otthonülésből, és ilyenkor jön az inger, hogy venni kéne ezt azt, és ilyenkor becsúsznak olyan dolgok, amikre nincs is igazán szükség. Ha ezeket tudatosítja magában az ember, sok pénzt meg lehet spórolni.

    4. Áramfogyasztás - IoT gadget-ek
    Ide sorolnám a NAS-t, Time Capsule és hasonló megoldásokat, médiaszervereket, Raspberry Pi-ból készült DIY szervereket, okos eszközöket... értem én, hogy tök menő, hogy 0-24-be megy, és bármikor elérheted a filmjeidet mindenhonnan, de tényleg szükség van rá, hogy 0-24-be menjen? Nem elég, ha a NAS csak akkor van bedugva, ha éppen használja valaki? :D Igazából a router is felesleges olyankor, amikor nincs otthon senki, meg éjszakára is. Nekem kb. 5-10 mp alatt ready-to-use, de ki lehetne számolni, hogy ha csak amikor irodából dolgozok, meg estékre kihúznám, mennyi áramot meglehetne vele spórolni.

    Ti mit gondoltok ezekről? Kíváncsi vagyok a véleményetekre :)

Új hozzászólás Aktív témák