Új hozzászólás Aktív témák

  • remington2

    senior tag

    Olvastam nemrég egy Ron Moore interjút, ő most BSG / Caprica vonalon alkotgat, de anno a Trekben is szerepet vállalt itt-ott. (Érdemes elolvasni az életrajzát, én csak BSG kapcsán ismertem meg, aztán kiderült, létezett ő azelőtt is :D)

    "Ron, a Star Trek-es múltjával van olyan tapasztalat a háta mögött a spinoffokat illetően, amit a Capricánál is fel tudott használni?

    Ron Moore: Talán az első és legfontosabb, hogy ne próbáljuk megismélni a formulát. A Deep Space Nine után megkérdőjeleztem a Voyager és az Enterprise létjogosultságát is, mivel annyira hasonlóak voltak felépítésükben az Új nemzedékhez és az eredeti sorozathoz. Úgy éreztem, a Deep Space Nine a módja annak, ahogy egy spinoffot csinálni kell egy meglévő franchise-ban. Az teljesen eltérő formátum volt, más hangulattal. Az állomás alkalmas volt folytatásos történetek kialakítására, míg az Új nemzedék epizodikus volt. Kreatív szempontból sokkal kielégítőbb volt egy ilyet készíteni, mint egy olyan spinoffot, ami csak egy másfajta hajóról szól. Ez nagyon meghatározta a Caprica létrejöttét is."

    Forrás

    Ebben a témában nagyon igazat adok neki. Ugyanezt érzem most, az SGU-s nyilatkozatokat olvasva, nagyon izzadtságszagú az egész. Látom, hogy törekednek a radikalizmusra, a változásra, de az Atlantis sem ezen úszott el, hanem később. "Hogyan csináljunk olyan sorozatot, mint az SG-1, de úgy, hogy nem az" receptre gyártanak variációkat, és mivel a "másik galaxis, másik történet" alapot Atlantissal ellőtték, most már nem elég ennyi, hajóra kell pakolgatni, erőltetve (de nem kreatív értelemben) a változást. Utólag nézne, Atlantisnak a legnagyobb hibájának azt tartom, hogy nem használták ki a lehetőségeiket: kaptak egy egész, új és ismeretlen galaxist, amelyből 5 szezon után 2 dolog maradt meg: a primitív falu-részlet az elképesztő fillerekkel, és a "jaj, már megint a nyomi ősös részek jönnek, inkább nem nézem meg". Az öt évadon át (!!) húzott lidérc-szálról nem is beszélve, akik egyébként a legötletesebb, és főleg nagyon okos főellenek voltak az egész univerzumban. A sorozat írói mintha nem tudtak volna felnőni ahhoz a kreativitáshoz, amely létrehozta magát a spin-offot, még ha az hirtelen és ad-hoc jellegű volt is (vagy talán éppen ezért?).
    Hogy miért mondom ezt, már most, anélkül, hogy láttam volna bármit? Az SGU kezdetben nyílván új lesz, talán sokan nézik majd (főleg most, hogy sok év után nincs "élő" SG sorozat), de ha "nem jön majd be" a rajongóknak, hamarabb ki fog égni, mint az SGA (mintha másodjára harmadjára melegített káposzta lenne), persze feltételezve, hogy és remélve, hogy megér TÖBB évadot), az kicsinálhatja az egész SG-t, szőröstől bőröstől. Jegelik majd, mint a Trekkel tették, új film ide vagy oda.
    Nem is tudom, minek írtam ezt ilyen hosszan le ide, ilyen késői időpontban, de régóta járt már az eszemben, most összefoglaltam. Nektek mi a véleményetek erről?

    [ Szerkesztve ]

    They see me trollin' / They hatin' / Patrolling they tryin' to catch me ridin' dirty . . . :D

Új hozzászólás Aktív témák