Új hozzászólás Aktív témák

  • C0RVUS

    tag

    válasz alphaville #145080 üzenetére

    Huh, ezt jól megfogalmaztad, pont így gondolom én is :R
    ronin s8:
    A "szellemi tulajdon" hipokrita és abszurd fogalma csakis a modern korban, illetve a tömeggyártás megjelenésével értelmezhető (ha egyáltalán értelmezhető). Abban a modern korban, amelynek valójában az eredménye "a mindent elsöprő mennyiségi erózió, és az ennek következtében fellépő értékválság, ami az emberi lét devalválódásához, az egyén deprivációjához vezet". Ez a "modernség" márpedig rohadtul nem keleti "találmány". A "keleti mentalitás" igazából csak reagál erre, márcsak önvédelemből is, és teszi ezt a tőle telhető legbölcsebben. Arról ők nem tehetnek, hogy a nagy fehérembernek az a "szellemi érték" meg innováció, hogy a hatvan éve egyszer jól kitalált dizájnt kézzel-lábbal kapálózva akarják ma egy ház áráért árulni. Az, hogy egy valamikor a legmostohább körülmények között is megbízható működésre tervezett tárgyat olyan fétissé tesznek, amivel a kert végébe se megy ki az ember esőben, az én fogalmaim szerint a par excellence giccs, és mint ilyen, pont az értékválság példája.

    A modern kor előtt nem igazán létezett olyan alkotás/termék, ami nem volt valamelyest használati tárgy is (mégha nem is feltétlenül fizikai értelemben). A "múzeumi szemlélet" tipikusan modern dolog.
    A valódi Szellem pont a mozgásban/mozgékonyságban és ezáltal használhatóságban rejlik, vagyis olyasmi, ami magához az élethez kell. Ezt a keletiek még valamennyire tudják. Hasonlítsd csak össze a Seiko/Orient/Citizen/Casio modellválasztékát a svájci gyártókéval. Érdekes, hogy a japánok tudnak mindenféle árszegmensben minden korosztálynak, mindenféle habitusú embernek valami szerethető időmérő bizgentyűt nyújtani. Igen, még svájcival vetekedő presztizsórát is, ha valakinek arra van épp gusztusa. (Halkan hozzáteszem, hogy utóbbira a kínaiak is képesek:negyvenhatmillás kínai gagyi)

    Namostmán jól elmentünk itten mink a filozófijába. :U

Új hozzászólás Aktív témák