Új hozzászólás Aktív témák

  • lugosi

    MODERÁTOR

    válasz Rolly #24541 üzenetére

    Az állam valójában szeretetszolgálat a szónak abban az értelmében, hogy gondoskodik - bizonyos határok között - akik magukról nem képesek gondoskodni. Például elvesztették a munkaképességüket koruk vagy egészségi állapotuk alapján. Sok más mellett ez az egyik dolog ami megkülönbözteti az embert az állatoktól a közösségi szociális gondoskodás. Vagyis, az állatvilágban működik az az elv, hogy aki nem dolgozik, ne is egyék, az emberi társadalom akkor mükődik jól, ha ez nem így van.

    A nyugdíjak emelésének értelme az értékkövetés. Képzeld el, ha valaki nyugdíjba ment mondjuk 1995-ben 15 ezer ft-os nyugdíjjal, amiből akkor meg tudott élni. Ma már nem tudna, ezért szükséges emelni. Azoknál, akik koruknál vagy egészségi állapotuknál fogva munkaképtelenek, csak az a bevétel van, amit nyugdíjként kapnak általában, de közöttük is nagyon sokan dolgoznak, mert hiába dolgoztak aktív korukban mondjuk 40-42 évet és fizették a tb-t, nem tudnak belőle megélni.

    A másik dolog, amit ilyenkor meg kell érteni, hogy habár a mi nyugdíjrendszerünk - sajnos - felosztó-kirovó rendszerű, vagyis az adott hónapban beszedett forrásokat rögtön el is költi (szemben a tőkefedezeti rendszerrel, ahol mindenki egyéni tőke- és kamattartalékot képez), azért azt észben kell tartani hogy a mai nyugdíjasok igencsak megfizették már annak az "árát" hogy ők most nyugdíjasok legyenek, és emeljék a nyugdíjukat, hogy az infláció ne eméssze azt fel, ugyanis ~40 éven keresztül fizettek, illetve más módon járultak hozzá a közöshöz.

    Ha már itt tartunk, ez az egyik dolog, amit a legnagyobb hibának tartok a mostani kormányzásban, a magánnyugdíjrendszer felélését (fogalmazzunk finoman). Azért, mert a nyugdíjrendszerben - evidens okok miatt - struktrurális változást elérni kb egy 40 éves folyamat (míg átáll a rendszer a felosztó-kirovó rendszerről a tőkefedezeti rendszerre). Ez nálunk megkezdődött a magánnyugdíjas rendszerrel, és azzal, hogy elvették ezeket a megtakarításokat (beolvasztották a közösbe) egy megindult hosszú folyamatot nulláztak le teljesen. Azaz, olyankor fordultunk vissza, amikor abból a szükséges 40 évből 15 már eltelt. Tehát, ha hasonló reformot bárki meg kíván lépni, akkor azt a 15 évet újra végig kell csinálni. Ez azt jelenti, hogy ha nem nyúlnak hozzá, akkor már a mi generációnkban (amikor mi nyugdíjba megyünk) rendeződött volna a nyugdíjrendszer, így azonban erre a mi életünkben, úgy hogy minket érintsen már biztosan nem fog sor kerülni. :((

Új hozzászólás Aktív témák