Új hozzászólás Aktív témák

  • snow.man

    csendes tag

    válasz entee #3564 üzenetére

    Bár nem levelezős vagyok, írok róla egy-két dolgot.

    Először is, ha teheted, inkább nappalin csináld a szakot, levelezőn nem túl egyszerű. Már csak azért sem, mert az informatikai szakokhoz elég sok energiabefektetés kell, ráadásul évközben is egész sok a feladat. Nem egy gazdasági szak, ahol simán átmész a zh-kon, vizsgaidőszakban pedig tanulsz laza 2-3 napokat egy vizsgára és simán átmész (jó, persze a gazdasági szakok sem mind ilyenek). Nem véletlen, hogy nem igazán szoktak mérnöki, orvosi, informatikai szakokat levelezőn elvégezni. Bár egy mesterszakot még el tudok képzelni levelezőn, úgy hogy közben dolgozik az illető. Akkor már azért csak van egy diplomája és egy kis rutinja az embernek.

    A lényeg, hogy az órák tömbösítve vannak (pénteken és szombaton), átlagban kéthetente, de van, hogy egymást követő héten is van óra, vagy három hét is kimarad, ezt nem tudom, mi alapján döntik el, de mindig előre meghirdetik az egész féléves órarendet. Így egy-egy ilyen péntek-szombati alkalom elég tömény gondolom, hiszen annyi órát és anyagot kell(ene) leadni, mint nappalin két hét alatt. Igaz, a követelmények nem olyan szigorúak (általában kevesebb zh és kötprog van). A ponthatárok és a vizsgára bocsátás feltételei viszont legtöbbször megegyeznek. Levelezőn szerintem több otthoni gyakorlás szükséges (hacsak nem volt valaki előző életében matematikus és/vagy programozó), a tömbösített órákon nem lehet egyszerű megérteni a dolgokat. Például egy egész programozási nyelvet nem igazán lehet megtanítani mondjuk 5-ször 2-3 óra alatt (most csak mondtam valamit). Ha jól tudom, akkor levelezőn szakirány-választási lehetőség sincs (bár bsc esetében ez nappalin is majdnem tárgytalan), adottak a kurzusok, amiket teljesíteni kell. Egy-két hasznos infót megtalálsz itt a levelezős ügyekkel kapcsolatban.

    Én személy szerint előnyét nem is igazán tudnék mondani a levelezős munkarendnek a nappalival szemben. Talán egyet mégis: lehet mellette dolgozni. De amennyit a munkával nyer az ember, talán annyit is veszít a tanulmányaiból (kiv: posztgraduális képzések). A részletekért mindenképp érdemes egy levelezősnél vagy a tanszékcsoporti illetékesnél érdeklődni...

Új hozzászólás Aktív témák