Új hozzászólás Aktív témák

  • snow.man

    csendes tag

    válasz Putbill #3592 üzenetére

    Ez valahol érthető is, hiszen amíg nem volt olyan sok technológia, programozási nyelv, és nem is volt annyira elterjedve az informatika, mint most, addig nem is igazán tudtak olyan sok mindent oktatni informatikából, a matek meg mindig, mindenhez jól jön, plusz fejleszti a gondolkodást. Ergo szépen lassan tényleg egy matematikus képzésből egy informatikus képzés lett.

    A rengeteg variálás tényleg nem túl jó. Az infós tárgyak esetében még talán érthető is lenne (bár azok sem avulnak el egy év alatt), a matekos tárgyak esetében viszont nem tudom, hogy miért nem tudnak megállapodni (ott az anyag nem igazán változik). Persze gondolom a sok informatikai tárgy a matekos tárgyak rovására megy, azért csökkentik azoknak a számát, hogy minél több infós dolgot meg tudjanak tanítani.

    Viszont a másik fő probléma pont az, hogy túl sok dolgot szeretnének megtaníttatni a hallgatókkal informatikából. Az informatika egy eszméletlen tág terület és nálunk (meg máshol is) túl sok területéről tanulnak az informatikus egyetemisták. Egy kis szoftverfejl, egy kis grafika, egy kis mestint, egy kis képfeldolgozás, egy kis modellezés, egy kis optimalizálás, egy kis ez, egy kis az. Talán a fontosabb dolgokra kellene fektetni a hangsúlyt. Mondjuk olyan kurzusokat tartani, amelyek anyaga az elhelyezkedő frissdiplomások 90%-ának hasznos és szükséges lesz munkája során. A többi tárgy pedig maradna szakirányokra (mindenki saját maga dönti el, hogy mi érdekli) és speckollokra. Mert azért valljuk be őszintén, hogy a végzett informatikusok nagyon nagy hányada mezei programozó (szoftverfejlesztő) lesz és elég kevesen vannak azok, akik mondjuk mestint kutatók vagy képfeldolgozók lesznek. Az ilyen tárgyakat a többség szerintem életében nem fogja használni. Persze akit érdekel a dolog, az felvehetné szakirányon vagy speckoll keretében, de szerintem túlságosan szétaprózzuk magunkat és semmiben sem tudunk igazán jók lenni. Talán ezért is panaszkodnak a cégek, hogy a kikerülő frissdiplomások betaníttatása igen nehéz és költséges...

    Bocs a hosszú poszt miatt, most úgy volt kedvem írni. :)

Új hozzászólás Aktív témák