Új hozzászólás Aktív témák

  • isti84

    csendes tag

    Üdv Néktek!

    Nekem az a véleményem, hogy a szegedi informatikai oktatás kezd eléggé elfajulni. Nem hogy nem képez az egyetem jó szakembert. De nem is érdeke hogy minél több szakember végezzen. Szerény véleményem szerint egyes BSC-s diplomákkal semmire sem lehet jutni. Az alapszakok nagyon semmire sem jók. Lásd informatika, matematika, kémia stb. alapszakok.

    A BSC egy zsákutca rendszer, ami alól Európa szerte próbálna szabadulni. A franciák egyenesen farkuk felvágva menekülnek a "bolonyai rendszer" alól. A mester képzésre eléggé csekély esély van. Szánalmas hogy a BSC rendszeren belül az informatikusokból 300 / 1. arányban diplomáztak a hallgatók.

    A másik dolog amire ki akarok térni. Az a helyzet, hogy ezen tudással amit itt szerzünk nem sokra fogunk menni. A kötelező órák jó része alapjában véve jó, de mint gyakorlatot felirni totálisan felesleges az önéletrajzodra. A klasszikus értelemben vett programozóknak jónehány tárgy felesleges, lásd: logika. A tárgyban tanultakat, csak célorientált programozásban tudod kamatoztatni, nem az általános "programozói" életben.

    De pl hiány van az assembly kódolókból, a C# programozókból, a jó java programozókból.

    Nincs esélyed gyakorlatra szert tenni, mert nem alkalmaznak mint programozót sehol sem (ez jogi probléma, nem az én dolgom). A tanszékek a hallgatók nagyon kicsi részét fedik le a szakmai gyakorlatodnak. A kötelező programjaid, pedig nem használhatod fel az életedben sehol, mert az egyetem csücsül a jogain, nem pedig a tulajdonosa.

    Sosem értettem miért veszik halálosan komolyan az elméleti oktatás fontosságát. Sajnos sokan átveszik, hogy elmélet kell nem gyakorlat. Holott a gyakorlat jelentősége sokkal nagyobbnak kéne lennie. Sok programozónak tanuló ismerősöm íratja a programjait. Nem maga jön rá a dolgokra. Akik írják azok meg jót profitálnak az emberi butaságból. Meg se tudom számolni hány programozó végzett szegeden aki még most sem tud megírni egy "hello wolrd!" progit java nyelven.

    Sajna itt nem csak az oktatásnak, de a hallgatóságnak is kellene sok mindenben fejlődnie, de majd idővel. A sokadik újra felvételi után, majdcsak eszmélünk.

    Ami hiány még. Nincs megfelelő számonkérés. Pölö heti számonkéréssel, jobban sikerülnének a vizsgáink nem gondoljátok?Le lehetne zavarni a vizsgákat masszív 2 hét alatt. De mint mondtam ez hiányosság, és a tanári kar nem nagyon akaródzik ezen változtatni.

    Persze, mint mindig akadnak ellenpéldák. Nem nevezem meg őket, mert hamar a fülükbe jut. S nem akarhatjuk, hogy elbízzák magukat. De higgyétek el, hogy ha sokan felállunk azért hogy a diplománk érjen is többet mint egy papírfecni akkor bele kell húznunk srácok de nagyon.

    Egy hatalmas nagy jó tanács, ha kell mindig kérjetek segítséget a tanároktól, gyakvezektől, vagy felsőbb évesektől.

    Üdv István

    Kockák előre!!! :D

Új hozzászólás Aktív témák