Új hozzászólás Aktív témák

  • dchard

    veterán

    válasz havri1 #31346 üzenetére

    Mert ez nem is így van, a szolgáltatók sötétszálat, hullámhosszat, bérelt vonalat vagy fix kapacitást vesznek, nem adatmennyiséget.

    A probléma nem is a gerinchálózaton van, ugyanis a DWDM technológiával ugyanazon az üvegszálon pusztán a végberendezések cseréjével elképesztő kapacitást lehet nyújtani. Egy átlagos DWDM rendszer 80 csatornás, ma csatornánként 10GBit/s a jellemző sebesség, a 40gigát sokan kihagyják mivel több szempontból sem sikerült jól, és egyből a csatornánkénti 100Gbit/s-ra fognak váltani. Tehát akine van egy már meglévő WDM rendszere aminek ugyan az induló költsége magas, de a kiépítés utáni kapacitásbővítés már sokkal olcsóbb.

    A probléma az "utolsó mérföldön" van ahol a képítés költségei a legmagasabbak, akár azt is mondhatnánk hogy aránytalanul nagyok.

    PÉldául kábelnetnél a koax kapacitásához időosztásban férnek hozzá az ügyfelek, ezért ha átlagosan kevesebb a forgalom, akkor több előfizetőt lehet rajta kiszolgálni.

    FTTH-nál ugyanez a helyzet, csak ott a kapacitás nagyobb az ügyfelek száma meg kevesebb: jelenleg 2,5Gbit/s-hoz fér hozzá jellemzően 64 előfizető.

    ADSL-nél nincs ennek értelme, hiszen minden hurok dedikált vonal a DSLAM-ig.

    Összefoglalva tehát technológiai oldalról nézve is inkább látszik ez plusz bevétel generáló eszköznek, mint valódi műszaki problémának, mivel optikán és DSL-en nem létezik a probléma, kábelnetnél meg egy normális QoS-zel lehet kezelni a tolródásokat ahogyan az most is működik.

    Dchard

    A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

Új hozzászólás Aktív témák