Új hozzászólás Aktív témák

  • A Zéé

    addikt

    válasz aAron_ #1196 üzenetére

    Őszintén szólva a hosszútávú kilátások szerintem sok szempontból rosszak.
    Econ-t ezért nagyon ekézitek, de szerintem 20 éves távlatban benne van egy teljes gazdasági átrendeződés, ami bizony nem a "nyugati" érdekszféra vezénylésével fog történni. Nem biztos, hogy fegyverrel fog ez felénk megtörténni, de ebben is látom a rációt. Nem kell sok hozzá, elég ha Kína hirtelen bekebelezi Taivant, és oda a nyugati chipgyártás jelentős része. Évekig tartana felfuttatni a jelenlegi szintre.
    Emellé olyan szintű demográfiai, gazdasági és szociális bomba ketyeg felénk, hogy szerintem beláthatatlanok a közép- és hosszútávú következmények. Amikor Budapesten már komplett építkezések futnak mindenféle magyar nyelv használata nélkül, vagy amikor Zalaegerszegen a multinál lassan kevesebb a magyar munkás (direkt nem egerszeg környékit írok), mint az ukrán és a Fülöp-szigeteki(!!), akkor hozhatnak ide bármilyen munkahelyeket, meg nagy cégeket...
    Vagy másik példa, most jöttünk haza Zágrábból, ahol az egyik ételfutár cég (nem tudom a nevüket, sárga batyukat hordanak) ránézésre csak közelkeleti, indiai futárokkal dolgozik. Én nem hiszem, hogy ugyanazt a 3-4 embert láttam csak egész nap a városban bóklászba.
    Az automatizálás emellett szerintem olyan hatású lesz az informatikában, mint a gőzgép volt az ipari forradalom idején... Nem gondolom, hogy el fog tűnni az igény a jó IT-s szakemberekre, de programozó droidból, és alsóbb szintű munkaerőből biztos kevesebb fog kelleni, és összességében ez indikálni fogja azt, hogy seniorból, meg vezetőkből sem kell majd annyi, mint most.
    A klímaváltozás minket különösen rosszul fog érinteni, ez már most biztos sajnos, tehát a mezőgazdaság mostani formájában sem egy olyan dolog, ami fenntartható marad.
    Szerintem amúgy a következő 20 év az igazi szakemberek aranykora lesz, mert egyre kevesebb van belőlük, az igény meg egyre nagyobb irántuk, bár megfizetni őket egyre kevesebben tudják/akarják.

    Hozzátok képest ezt az egész megtakarítósdit nagyon alacsony szinten tolom, de mivel nincs jobb ötletem veszem az all world ETF-et, meg a DKJ-t...

    De ez az egész nem is pénzügyi szempontból tép szét, évek óta mardos az érzés, hogy hiányzik az apa szerep, de az ész meg azt mondja, hogy csak az utóddal szúrok ki, ha ilyen világba születik, amit várok...

    [ Szerkesztve ]

    Just a simple Lineman...

Új hozzászólás Aktív témák