Új hozzászólás Aktív témák

  • Mr Dini

    addikt

    LOGOUT blog

    Ismételten felfedeztem egy érdekes jelenséget... Ubuntu 14.04 LTS-ről frissítettem 16.04 LTS-re. De nem a megjelenés után azonnal, hanem vártam egy picit, míg kicsit stabilabb nem lesz (vagyis jönnek vissza pozitív visszajelzések).

    A frissítés rendben lezajlott, viszont azóta a rendszer kb hat perc alatt bootol be... :Y

    Igaz, csak HDD-n van, de eddig sosem tartott 15 mp-nél tovább egy boot. Illetve nem írta ki azt a /dev/sda1:, clean[...] üzenetet.

    Sokáig nem zavart, mert általában nem kapcsolom le a PC-t, illetve az alatt a hat perc alatt tudok mást is csinálni, de ma különösen sok szabadidőm volt, így gondoltam ránézek. A syslog tele volt hibával, ezeket szépen sorjában kitakarítottam, de a rejtélyes lassulás csak nem szűnt meg.

    Utánakerestem, hogy mi lehet a probléma okozója, de csak annyit találtam, hogy az fstab miatt van az egész, hogy kapcsoljam ki a rendszerpartíció ellenőrzést benne. Viszont szerintem ez elég rossz ötlet, jól van ez így! Meg nem rémlik, hogy a régebbi Ubuntukban ki lett volna kapcsolva.

    Aztán végiggondoltam, hogy mi okozhat ilyesmit. Na mondom hátha a UUID változott meg! Erre mondjuk kicsi az esély, de egy pendrivenál korábban tapasztaltam már ilyesmit. Összehasonlítottam a blkid kimenetet az fstabbal, s nem, nem változott meg, viszont a SWAP kivonta magát a forgalomból. :Y Az fstab tartalmazta, de már nem létezett. Pedig frissítés előtt 100%, hogy megvolt, emlékszem is, hogy 6 GB-ot adtam neki.

    Kikommenteltem azt a sort, s láss csodát, "megjavult" minden. :))

    Viszont nem értem, hogy egy frissítés hogy tud ilyet okozni, mivel elvileg a partíciókhoz nem kéne nyúlnia.

    Ahogy látom, most a RAMból nyúlt le ~4 GB-ot. A kérdés az, hogy szerintetek összesen 64 GB RAM és HDD-k mellett van értelme a SWAP-nek? Ha igen, mennyit érdemes adni?

    Köszönöm a válaszokat! :R

    Eleinte angol billentzuyetet akartam. De aztán megismerkedtem a nagy 'Ő'-vel!

Új hozzászólás Aktív témák