Új hozzászólás Aktív témák

  • moha21

    addikt

    válasz Terentius #6267 üzenetére

    Mivel a tápok nem csak ellenállásokat tartalmaznak, hanem például induktív ( tekercsek), és kapacitív (kondenzátor) elemeket is ki, illetve bekapcsoláskor ezeken átmeneti jelenség más néven tranziens jelenség megy végbe.
    Az induktivitás árama, illetve a kapacitás feszültsége nem érheti el a bekapcsolás után azonnal, azaz ugrásszerűen az állandósult értéket, mivel ez végtelenül gyors energia-felhalmozódást jelentene. Ez meg végtelen teljesítményű generátort igényelne. Tehát a bekapcsolás és az állandósult állapot között egy átmeneti, tranziens folyamatnak kell lezajlania.
    Átmeneti jelenségek nem csak ki és bekapcsoláskor jönnek létre, de például a fogyasztók új generátorra történő átkapcsolásakor vagy ha az áramkörbe új fogyasztót iktatunk ki/be.
    Lényeg: Az átmenet során sok esetben jelentősen nagyobb áramok és feszültségek lépnek fel, mint az állandósult állapotban.
    Szóval, ha ritkán is, de okozhat kárt a tápban(persze tápfüggő ez ellen mennyire tud védekezni), illetve más kérdés az is ,hogy "mezei áramszünet" vagy vihar(villám) okozta áramszünet.

    [ Szerkesztve ]

    Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

Új hozzászólás Aktív témák