Új hozzászólás Aktív témák

  • Peethy

    őstag

    válasz lao ce #13434 üzenetére

    "ez nem tudom mire alapozod. parszor mar irtad de kifejthetned alaposabban ha van kedved."

    Engedelmeddel, én magam is reagálnék rá :) Nagyon jó példa erre egy történet, amely 2 éve esett meg velünk. Sosem volt GPS-ünk, akkor Svédországba indultunk, szóval vettünk egyet. Bécsben voltunk, és GPS segítségével tájékozódtunk, és mivel ráhagyatkoztunk, ezért fogalmunk sem volt arról, hogy hol vagyunk, a tájékozódási képességünk teljesen elveszett. Ez történik az emberrel akkor, amikor valamiben megkönnyül a helyzete, az abban segítő agyi funkciók "ellaposodnak". Ez egyszerű evolúció, amit nem használ az agy, arra kevesebb energiát fordít. Az írásbeliség elterjedése előtt ilyen funkció volt például a memória, a narrációk megjegyzése. Erre utal például az, hogy egymástól fizikailag távol eső területeken is szinte szóról szóra megegyezően találták meg ugyanazokat a történeteket, pedig ebben az esetben nem lehetett szó másolásról. Ráadásul olyan történeteket, amik akkoriban már évszázadok óta szájhagyományon forogtak.

    Másik dolog pedig az, hogy az akkori papság betéve tudta a Tórát, szóról szóra tudtak idézni, ez alapkövetelmény volt már az írásbeliség előtt is. Ez volt a műveltség egyik mérője.

    (#13435) D1Rect: ott kezdődik a probléma, hogy ezek a józan paraszti észnél egy kicsivel több utánajárást érdemlő témák, de te messze lenézed azokat, akik évtizedeket töltenek ezek tanulmányozásával.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák