Új hozzászólás Aktív témák

  • ozark

    csendes újonc

    Olvasgatom a fűtési beállításaitokat. Akkor megosztanám az enyémet is, hátha valaki okosabb lesz tőle. Ez már működik, nem csak elmélet.
    Adott egy 180m2-es, 2 szintes 80-ban épült családi ház, 12db radiátorral
    Alsó szinten álmennyezetben 22-es szénacél gerincvezeték, 18-as leállások.
    Túlméretezett acél lap radiátorok (Silver).
    Kazánom: Ariston Cares Premium 24 fűtő kazán, tehát van egy HMV tárolóm is amit ő fűt, ebben van elektromos pótfűtés is beállítva úgy, hogy a kisebb hűléseket megoldja a kazán nélkül is. Természetesen van HMV cirkulációs vezetékem is.
    Mivel nagy a ház, az utolsó 3 radiátorral gondok voltak a gerinc rendszer miatt is (osztó-gyűjtőset jobban szeretem, de ez itt nehezen lett volna kivitelezhető), ezért beépítettem egy computherm HS20 hidraulikus váltót és kapott egy Wilo Yonos PICO 25/1-4 fűtési keringető szivattyút.
    A kazánom ugye a 24KW-ot a tároló fűtésnél adja le, kb. 21KW a fűtési teljesítménye. Jelenleg is 50% (az így max. 10KW elviekben) teljesítményre állítottam be, 53 fokos előremenőm van (40 a visszatérő), egy Honeywell T3 szobatermosztátom van, Computherm zónavezérlő indítja egyszerre az extraszivattyút a kazánnal. 5-23 óráig 22 fok, éjszaka 20 fok a beállítás. Soha nem tekergetem, ezt egyszer belőttem így egész hétre és kész... A Wiloval kellett játszani csak a megfelelő beállítás miatt, hogy az utolsó 3 radiátor is rendbe legyen (ez volt a lényege amiért bekerült), meg ne legyenek zajosak a torlók sem. Az ominózus legutolsó 3 radiátor torlóin van 1 fordulat (kb 6-ból) nyitás, az összes többin 1 negyed fordulat (!), éppenhogy nyitva vannak... :D
    Nagy hidegben (-10 alatt) 15-17m3 volt a max fogyasztás, átlagban 10-11m3 a napi, az ősz-tavasz pedig 7-8m3.
    Ebben a tárolófűtés és a gáz főzőlap is benne van!...Szerintem ez egy ekkora házra iszonyatosan jó! Diktálunk, 36 ezer volt a max gázszámla. Nagyon kellemes az idő bent, egyenletes. Maga a ház szigeteletlen gáz szilikát, műanyag nyílászárókkal, mindenhol álmennyezet, a teljes tetőtéren csak egy 10centis összefüggő üveggyapot van leterítve. Szerintem, ha sikerül még beszigetelni kívülről ez még javulhat is.
    Mikor 45 ezer egy m3 fa (felénk), és simán elfogyna ebből havi 2 minimum + a rengeteg munka vele, a hőingadozások, stb. és az extra költség amivel ezen tudnék javítani (puffertároló, stb.). Hááát nekem mondhat bárki bármit, de rohadt jó a gáz, egyenletes, komfortos, de még olcsóbb is!
    Gyakorlatilag 10-11KW-al fűtöm ezt a bazi nagy házat, jó a termosztát is, de semmi extra, így kevesebbet kapcsol a kazán, de hosszabb ideig üzemel, a radiátorok vissza vannak fogva, jobban leadják a hőt, és ez látszik a több mint 10 fokos előre-visszatérő különbségen is. Gyönyörűen kondenzál a készülék, ömlik belőle a kondenzvíz. Ősszel volt éves karbantartás - gari hosszabbítás. Tudom ez alumínium hőcserélős még, de nagyon jó a szaki aki beüzemelte, jön az 1 év letelte előtt és tisztességesen kipucolja. Eredetileg 3x át lett mosva a rendszer, én a mágneses iszapszűrő elé (a HMV tároló oldalra is) mindig rakok Y szűrőt, ezeket rendszeresen takarítom.
    Az egész tanulsága az, hogy kell a rendszeres karbantartás, és időt kell szánni a beállításokra! Volt, hogy 1 hétig a kazán előtt ültem és ide-oda állítottam, tekergettem, írtam a fogyasztást folyamatosan és ez lett az eredménye... :R

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák