Új hozzászólás Aktív témák

  • King Unique

    titán

    válasz peter889 #69154 üzenetére

    A GPT problémára az a megoldás, ami egy másik válaszban le van írva. Vagyis vagy teljesen törölni a célmeghajtót a Windows-telepítő grafikus felületén / parancssorában, vagy az UEFI BIOS-ban UEFI-re állítani a bootolást. De a legacy W7-nél az UEFI-s telepítés eleve problémás lehet (példa), ezért ilyenkor inkább a Legacy/CSM mód, illetve a törlés/konvertálás a célszerűbb. A muzeális, kőbuta XP meg konkrétan labdába se rúg az UEFI-nél, ezért annál eleve csak a CSM szerinti telepítés jöhet szóba.
    Amúgy meg ha veszel egy SSD-t újan, akkor az gyárilag eleve inicializálatlan és particionálatlan, vagyis nem teljesen világos hogyan sikerült rá összehozni a GPT-t... :D Ha használtan, másodkézből lett véve és az előző tulaj elfelejtetett törölni, akkor már reálisabb. De akkor az is kérdéses, hogy egyáltalán jó-e az SSD, nincs-e valamilyen hibája, ami akár a telepítési problémát is magyarázhatja... :F

    "A telepítő nem tudott új rendszerpartíciót létrehozni vagy egy meglévőt keresni..." hibaüzenetet kaptam."

    Akkor ott van ilyenkor alul a részletek, ami megmutatja, hogy pontosan mi a gond, milyen hibakód, stb. Ahol ha a lemez teljes törlése nem használ, akkor szoftveres oldalról még az szokott gondot okozni, ha előtte másik gépen, másik Windowson esetleg tárolóhelyként lett beállítva a célmeghajtó, azaz az SSD (példa). + Régi hardver, illetve régi BIOS-verzió + újabb típusú SSD párosításnál akár inkompatibilitás is előfordulhat (példa).
    Hardveres oldalról meg az, ha a telepítésnél a telepítési adathordozón (pendrive) kívül pl. egyéb USB-s tárolóeszköz, vagy akár másik belső meghajtó (HDD) is csatlakoztatva van, amiket ilyenkor nyilván el kellene távolítani a telepítés idejére. Aztán még az, ha az SSD-nél csatalakozási probléma (port, kábelek) van SATA-n, vagy magával az SSD-vel van gond.

    "Vagy talán az alaplapom BIOS-ában kéne valamit állítani?"

    Az előbb leírtak értelmében a 2 legacy Windowshoz mindenképpen Legacy/CSM szerinti bootolást és telepítést, pláne ha dual-boot megoldás a cél egyazon rendszermeghajtóra telepítve. Aztán az SSD, illetve az NCQ és a TRIM miatt lehetőleg AHCI módban kellene telepíteni, de az a buta XP-nél macerásabb lehet, ami már előzőleg is említve volt.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák