Új hozzászólás Aktív témák

  • Szten Márs

    nagyúr

    válasz Mercutio_ #3456 üzenetére

    Nem, nem... tegnap belekezdtem egy logout írásába, de valahogy ha hmm... hivatalosabban kell írni, nem csak csípőből, kötetlenül valakinek válaszként, akkor jóval kevésbé élvezem :DDD
    Szóval, most hogy kérdezted már könnyebb dolgom van :DDD

    Így gyorsan, csak annyit mondanék, hogy a 100mm-es makróba kb. beleszerettem :B :) Kapásból baromi jó portréobjektív: baromi jó ez a gyújtótávolság a portrékhoz, valamint gyönyörű bokeh-et produkál még olyan tárgytávolságoknál is. Makróra szintén jól eltalált gyújtótávolság, és döbbenetes részletgazdagsága van. Ugye tényleges makróra F/4 alatt nem igazán használtam, azért némi éles rész nem árt, ha van a képen, de az F/4-F/8 közötti gyújtótávokon, ahol makróztam, hihetetlen mennyiségű részletet bakolt elém - és szintén, baromi szép krémes bokehet produkált. A 35mm-es építési minőségre egyértelműen jobb, bár be kell valljam, számomra jóval kényelmesebb a gép fogása, súlyeloszlása, mindene egy valamivel nagyobb (valójában csak max. közepes méretűnek nevezhető) obival (tehát esetünkben a 100-as makróval), mint egy kisebb, könnyebb obival (tehát esetünkben a 35-össel). Az valahogy részemről nehezen fogható kényelmesen, és így, hogy nem egyfolytában a fókuszgyűrű tekergetésével vagyok elfoglalva, mint mondjuk az M50mm F/1,7 -nél, ez eléggé fel is tűnik. 35mm-en makrózni meg... attól függ mit, nyílván, de azért a 100mm jelentősen kényelmesebb, és néha zavaró, hogy annyira bele kell mászni a témába, amennyire a 35-ös igényli, még akkor is, ha az a téma csak egy darab kő, ami nem megy sehova és nem is zavartatja magát, akármennyire rámenősen fényképezzük.
    Ezen kívül fura, de nem találtam a közös hangot a 35-össel. Én azért igencsak hozzászoktam az 50mm-hez, illetve a hosszabb gyújtótávokhoz, és ahova rövid kéne, oda jóval rövidebb kéne, mint az 50, így rövidebb kéne a 35-nél is, ahova meg nem kell annyira a rövid, oda tökéletes az 50, vagy több. Nyílván ez csak az én zakkanásom, a legtöbben korántsem lennének annyira boldogok az 50mm-el, mint én, és a legtöbbeknek APS-C-n kényelmetlen gyújtótáv, mert rövidnek hosszú, hosszúnak meg rövid, de én szó szerint ezt a 35-ösnél éreztem. Azt hittem, hogy pont jó lesz és pont stimmelni fog mindenre, ahol azt érzem, hogy de jó lenne valami rövidebb az 50-nél, de nem. Most már úgy érzem, hogy rövidnek inkább egy 21mm limited lenne a megfelelő fix :)
    Viszont az bizonyos, hogy egy 100mm környéki makró (90mm Tamron, 100mm Pentax, 105mm Sigma hármasból valami, ami majd jó áron elérhető lesz) nekem kötelező darab, remekül fekszik.
    A szubjektív dolgaimon kívül persze a 35-öst csak dícsérni lehet, gyönyörűen rajzol, geometriai torzítást, kromatikus aberrációt még véletlenül sem tapasztaltam, szóval, amit egy objektívnek tudnia kell, azt tudja is. Csak épp, mint kiderült, nem nekem találták ki.

Új hozzászólás Aktív témák