Új hozzászólás Aktív témák

  • BonFire

    veterán

    válasz Kloden #14494 üzenetére

    Engem az idegesítene, ha valaki a kukoricapehely reklámja alá az én zenémet rakná, aztán pénzt keresne vele, anélkül, hogy tőlem engedélyt kért volna a felhasználásra.

    Van egy fotós ismerősöm, és most perel, mert engedély nélkül használták fel internetes portálok a fotóit. Sokan félreértelmezik a szerzői jogot, és azt hiszik, amit a Google kiköp, az közpréda, mert „Minek tette fel?”. Több oka is lehet. Mondjuk referenciának, porfoliónak, és nem logózta összevissza, mert az csorbítaná a kép élvezhetőségét, és nem butította le 10-es minőségű, cakkos JPG-be. De akkor már el kell lopni? Az a minimum, hogy a kép alá írja, hogy „fotó: XYZfotó stúdió”, és rárak egy linket. De még ennyit sem tesz meg, a más fotóját sajátként jelenteti meg.

    És meg fogja nyerni a pert, és végül a portál, ami engedély nélkül használta fel, többet fog érte fizetni, mintha szabályosan licencelte volna.

    Az ember nem azért dolgozik, hogy más ellopja, mert akkor nem keres vele pénzt. A megosztás meg sehol a világon nem engedélyezett. Magyarországon az audiovizuális műveket le lehet tölteni magáncélra, de megosztani már nem. A szerző joga, hogy eldöntse, a műve mikor és milyen formában jelenhet meg. Én pl gyártok egy képsorozatot, hozzá szerzek zenét, csináltatok díszletet és kiállítom, mert az a heppem, hogy ezeknek a képeknek csakis egy performance keretén belül szabad a közönség elé tárulniuk, akkor jogom van hozzá, és nyilván nem örülök neki, ha Vérpistike a game-es honlapjára berakja háttérképnek! Nem annak szántam, ne rakja be, akkor se, ha nem keres vele pénzt. Annak a képnek abban a formában nincs keresnivalója az adott oldalon. És ha engedélyt kér rá, akkor is valószínű, hogy visszautasítom. Művészeti szempontokra hivatkozva. Szobrászok, sőt festők is meg szokták szabni, hogy a művüket csak ilyen és ilyen körülmények között lehet bemutatni és kiállítani, ilyen és ilyen fényviszonyok között, sőt vannak emberek, akik megszabják, hogy csak az egyik vagy másik profiljukat szabad fényképezni, mert a másik nem előnyös. Ehhez minden szerzőnek joga van.

    Nem helyes engedély nélkül más zenéjét vagy bármi más szellemi termékét megosztani.

    Na, befejeztem az offot.

    A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

Új hozzászólás Aktív témák