Új hozzászólás Aktív témák

  • nyunyu

    félisten

    válasz axioma #16600 üzenetére

    Contractorként a havi számlázott összeg nettójának 55-65-70%-a marad a zsebedben, attól függően hogyan játszol a kft-dben a bejelentett béreddel.
    (béred utáni sarcok: 15% SZJA, 18,5% TB, 13% SZOCHO, céges sarcok: 9% társasági adó, 2% iparűzési, évi 5000 iparragh védelmi pénz, ? kisgömböc adó, ? extraprofitadó, meg amit még benyújtanak 23:55-kor)
    ÁFA nagyját fizeted is tovább az államnak. (lejön belőle a céges költségek, beruházások ÁFÁja, de valljuk be ITsként nehéz annyit költségelni: nálam havi fix költség a BKV bérlet, a könyvelő, meg a céges bankszámla, ezek kb. 30-35k-t tesznek ki.)

    Ja, napidíjat meg úgy állapítsd meg, hogy havi 18-cal szorozva kijöjjön az átlagosan elvárt fizetés, hiszen contractorként a nem ledolgozott napokra (betegség, szabi, ünnepnap...) nem kapsz pénzt.

    Meg azt is bele kell kalkulálni, hogy ha azt mondják, hogy lapát, akkor másnaptól nincs lóvé, hiszen az alkalmazottakkal szemben nincs felmondási idő.

    Szóval ha azt mondják, hogy alkalmazottként bruttó 1M, az nettó 665k, ha nincs semmi adókedvezményed.
    Ha ugyanezt teljesen tisztán, ugyanakkora jövedelemként akarod a cégből kivenni, akkor a céges költségekhez hozzá kéne adni az 1M szuperbruttóját (1,13M), így máris 1,116M+ÁFÁt kéne számláznod minimum.
    Ha hajlandó vagy minimálbér+osztalékkal tolni, mondván 25 év múlva úgysem kapsz nyugdíjat, meg nem akarsz bankhitel(eket) a nyakadba, akkor elég lehet a céges költségeken felül az elméleti bér bruttója is, ekkor elég lehet 1,03M+ÁFÁt számlázni.

    (+biztonsági puffer, hogy ne érjen meglepetésként a lapát...)

    De a jövedelem topikban valaki levezette, hogy a tavaly bevezetett 40% költségátalányos vállalkozó forma az jobb, mint a kft, mivel abból is kihozható a számlázott nettó összeg ~65%-a, ráadásul az full nyugdíj alapnak számít, plusz bankok felé is tiszta jövedelemnek látszik, nem a diplomás minimálbér nettójának (~190k) 50%-ban fogják meghatározni a maximális havi törlesztődet...

    (Egyáltalán adnak most hitelt a bankok diplomás minimálbérre? Mi nem.)

    De ha mégis contractor szeretnél lenni, akkor az első, hogy szerezz egy könyvelőt, és beszéljétek át az egyes adózási opciókat, hogy megtaláld a számodra optimálisat.

    [ Szerkesztve ]

    Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

Új hozzászólás Aktív témák