Új hozzászólás Aktív témák

  • joysefke

    veterán

    LOGOUT blog

    válasz Vigneau #20135 üzenetére

    Csak itt jött a kérdés, hogy a FanControl mennyire írja felül az UEFI Fan Curve-jeit,

    Onnan, hogy Windowsban elindult a FanControl onnantól az vezérli a ventiket, nem az alaplapon beállított profil.

    valamint mivel (CPU, M/B, esetleg GPU) szabályozzam a VGA-t hűtő ventiket...

    Ha az a kérdés, hogy melyik szenzor által mért értéket vedd alapul, akkor szerintem mindenképpen azt ami közvetlenül a CPU-ból (nálam ez Tctl/Tdie) illetve ami közvetlenül a VGA-ból jön.

    Ha megnézed a képet, nálam úgy van a FanControl belőve, hogy:
    1, "CPU Fan" kizárólag a CPU-hoz van kötve, az abban lévő Tctl/Tdie szenzorhoz kötött grafikont követi. <== alul baloldalt lévő téglalap

    2, Van egy virtuális ventivezérlésem "Házventik (GPU)" ami a GPU hőmérséklethez határoz meg egy ventigrafikont, de nincsen semmilyen konkrét venti hozzákötve <= alul balról a második

    3, Van egy virtuális ventivezérlésem, "Házventik CPU" ami a CPU-ban lévő dióda hőmérsékletéhez határoz meg egy ventigrafikont, de ehhez sincsen semmilyen konkrét venti hozzákötve <= alul balról a harmadik

    4, Végül van egy aggregált ventivezérlésem "Házventik" ami nem szenzorhoz van kötve, hanem a két virtuális ventivezérlés közül mindig azt a grafikon értéket veszi amelyik magasabb.

    A három darab házventi ehhez az aggregált vezérléshez van kötve. Tehát amikor a CPU-t hajtom, akkor a "Házventik CPU" fog nyerni és adja az értéket, amikor a GPU- a forró, akkor pedig a "Házventik GPU" győz.

    5,
    A ventik ehhez az aggregált vezérléshez vannak hozzákötve, de nem közvetlenül, hanem mivel van 140 és120mm-es ventim vegyesen (elöl/hátul), azért a 120mm-es ami pörgősebb az -5% offsettel van rákötve a vezérlésre. Így érem el, hogy mind hasonló hangerővel pörögjön.

    Ennek az egésznek az értelme, hogy
    I,
    akár a CPU-t akár a GPU-t hajtom, a házventik azonnal tudnak reagálni és húzzák ki a meleget.

    II, a GPU jóval hangosabb és több hőt termel mint a CPU, ezért a házventik máshogy reagálnak arra, ha emelkedik a GPU hőmérséklet.:

    A GPU-t sokkal agresszívabban próbálják a házventik segíteni mint a CPU-t. Hamarabb emelkedik a grafikon és följebb is megy. (70C CPU még semmit nem jelent, 70C GPU már folyamatos 200W hőt jelent amit ki kell vezetni)

    Vannak még olyan nyalánkságok, mint állítható fel és lefutó hiszterézis stb

    Hát ennyi. Egyszer belövöd és jó vagy. 1000X jobb mint a Gigabyte vagy MSI szoftverben található ventivezérlés (msi konkrétan tragédia).

Új hozzászólás Aktív témák