Új hozzászólás Aktív témák

  • Alpi.

    addikt

    válasz Alpi. #19480 üzenetére

    Ez egy teljesen más működés, mint Intelé pl.
    Ott a szabályzás egészen konkrét kapcsolókkal történik. Pl. a max hőfok. 15 vagy akár 3 fokkal Tjmax előtt még nem történik semmi. Ha eléri a max-ot, akkor elkezd throttlingolni és megfogja a további melegedést. A magok órajele, per core oc-nál is az épp aktuálisan terhelt magok számától függ. Ha X magnak van épp melója, akkor ennyi, ha Y-nak, akkor meg annyi az órajel. Az, hogy ez az X mag épp paintet futtat vagy mondjuk prime small-t nem változtatja az órajelet.
    Zen2 óta a Ryzenek teljesen másképp működnek. Itt kb. semmi nem fix. Az egész egy nagy, folyamatosan változó "massza". Független magonkénti vezérléssel ráadásul. Többnyire. :D Pl. nem választhatnak saját Vcore-t, mert abból csak egy van. :D
    Van pár fix érték is. Ilyen a max hőfok. Amit ha elér, akkor leállítja a gépet. Nincs vészhelyzeti throttling, mint Intelnél. Megtesz minden tőle telhetőt, hogy ne jusson el odáig a szitu, de ha mégis eléri, akkor jön a lekapcs. Aztán ott vannak az áramfelvételi és fogyasztási limitek, amik szintén meghatározott, konkrét étékek.
    Minden más egy massza. :) Minden pillanatban, az aktuális helyzettől függő setupot ad. Figyeli az aktuális helyzetet és ennek megfelelően dönt az órajelről. Anno az elektron felhőhöz hasonlítottam, de nem is olyan rossz példa rá. Azt nem lehet megmondani, hogy ebben a pillanatban hol az elektron, csak azt tudjuk meghatározni, hogy mekkora eséllyel tartózkodik ott. (maghoz közelebb nagyobb az esély, távolabb egyre kevesebb) Sztem így célszerű a Ryzeneket is elképzelni.
    A rendszer szempontjából a legfontosabb tényező az áramfelvétel szerintem. Ott van a hőfok még, de a hőfokra adott reakciók egy része valójában áramfelvétel. :D A másik része a túlmelegedés elleni védelem. Valahol 80 foktól egyre látványosabban fékezget. Próbál távol maradni a max ponttól, mert ott le kell, hogy kapcsolja magát. Azt meg nem igazán szeretik a userek. :)
    Ezen túl a hőfokkal változik félvezetők ellenállása. Ha csökken a hőfok, nő az ellenállás. Ha nő az ellenállás, csökken az áramerősség. Emiatt mindegy, hogy 40 foknál vagy nullánál vagy alatta, ennek mindig van némi hatása az órajelre. [3800X kompival hűtve]
    Prime-ból, de még egy Cinebench-ből se nagyon lehet tuti következtetéseket levonni pl. játék közbeni órajelekre, stb. Prime amúgy (legalábbis a small fft) sem mond semmit szinte egy Ryzenről. Crashelni nem fog mert ha gyengébb a hűtés, akkor jobban visszaveszi az órajelet, de valahogy futni fog. Mert futni kell. :) (Y-cruncher sokkal "informatívabb" sztem Zen2/3 stabilitás vizsgálatára.)
    Ha indításra hamar elhasal, nem biztos, hogy annyira kéne erőltetni ezt. Valszeg a hőfok magas, áramfelvétel szintén az egekben... A legfontosabb komponensek már adottak is egy esetleges degradációhoz. :S

    [ Szerkesztve ]

    https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg

Új hozzászólás Aktív témák