Új hozzászólás Aktív témák

  • szucsi57

    tag

    válasz Tin #21721 üzenetére

    Lényegében erről van szó, de azért ez egy ennél sokkal bonyolultabb dolog. Azért, hogy a felharmonikusok által bevitt torzításokat elkerüljék, a 44.1kHz-es mintavételezésnél egy _nagy meredekségű_ szűrővel levágják a zenei spektrumot 22kHz fölött. A szűrőt digitalizáláskor az AD konverter elé, lejátszáskor az AD konverter után teszik. A gond az, hogy ezek a szűrők fázistorzítást okoznak, ami nem kívánatos.

    Magasabb frekvenciájú a mintavételezésnél kisebb meredekségű szűrő is elegendő, mert a nagyobb mintavételezésű frekvencia felharmonikusai nagyobb távolságokban fognak jelentkezni. A kisebb szűrő meredekség jóval kisebb fázismenet torzítást jelent, így tökéletesebb a zene reprodukciója.

    Mindezektől függetlenül, mi csak 20Hz és 20-22kHz között hallunk - mármint a szerencsésebbek. Én pl. két magassugárzót tettem tönkre, amikor 19kHz-es jelnél feltekertem az erősítót, mert nem hallottam semmit.

    Akit pontosabban, részletesebben érdekel a téma, keressen rá a "túlmintavételezés" szóra. És előtte készüljön fel lelkileg olyan kifejezésekre, mint Fourier-transzformáció, Shanon tétel, stb.. :-)

Új hozzászólás Aktív témák