Új hozzászólás Aktív témák

  • opeter70

    senior tag

    válasz zsolt19900 #41191 üzenetére

    "huhh, na ez az ohm itt ohm ott dolog magas nekem még mindig, de a lényeg az az, hogy ha hozzajutok ahhoz a másik mikro erositohoz akkor 1*450 Watt rms mehet a ladahoz..."

    Akkor jobb, ha most rögtön hozzákezdesz utánaolvasni ennek az "ohm dolognak", mert zene helyett könnyen "füstbe ment terv" lehet a dologból.
    Ugyanis ha egy 2 Ohm stabil erősítőre hidalsz egy 2 Ohmos mélynyomót, az pontosan 1 Ohm-mal fogja terhelni az erősítőt, amit viszonylag kevés készülék visel el károsodás nélkül.
    Az 1 Ohmnak vannak egyéb hártányai is a nagyobb teljesítméy mellett. Nevezetesen az, hogy 1 Ohmon kevesebb kontrollja lesz az erősítőnek a mélynyomó felett, ezáltal jóval pontatlanabb, kevésbé zenei lesz a hangja (saját tapasztalat). Ezért van az, hogy 1 vagy netán 0,5 Ohmos terhelést leginkább hangnyomás versenyeken, vagy hangnyomásra készült mélynyomóknál alkalmaznak.

    Ha 2 Ohmos mélynyomót szeretnél meghajtani úgy, hogy szépen is szóljon, akkor egy olyan monoblockot keress, ami 2 Ohmon leadja a megfelelő teljesítményt.

    Szóval ez nem egészen úgy működik, hogy tetszés szerint választható, hogy egy erősítő 200 vagy 400 Wattot adjon-e le. Ez bekötés függvénye, annak minden előnyével és hátrányával együtt.
    Persze ha falbontás a cél, akkor nem szóltam. Akkor mehet nyugodtan hídban, ha az erősítő is elbírja.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák