-
Fototrend
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Voice24
őstag
Valamennyi nyilván elmegy, de több típusnál már van gumitömítés a kávétartó fedelén, így azért nem vészes a dolog. Mondjuk nálunk max két naponta utántöltjük, így nincs nagyon ideje aromát veszíteni.
ALI_G: szerintem ha eleve lágy a víz, felesleges a szűrő használata. Tisztításhoz, karbantartáshoz szerintem ahány ember, annyi félét ajánl. A sajátmárkás cuccok biztos jók, de jóval drágábbak, mint a noname, márkafüggetlen szerek.
A crema sok mindentől függ, a kávé minőségétől kezdve az őrlés finomságán, a főzési hőmérsékleten át egészen a csésze hőmérsékletéig. Én még az elején nagyon sok kávét kipróbáltam az olcsó-közepes árkategóriából (6-10 ezret nem akarok adni egy kg kávéért), volt több fajta, ami amúgy finom volt, de az istenért nem adott vastag cremát, volt, ami jó cremát adott, de az íze nem jött be. Amit most preferálok, az a Douwe Egberts Gold Crema (aranyszínű csomagolás), ennek az íze és a habja is bejön. -
Dr. Szilikát
őstag
Pedig férne még a zaccfiókba, de szerintem arra gondolt a tervező, hogy a pogácsák véletlenül egymás tetejére halmozódhatnak.
EA82* szériánál, ha kiveszem a zaccfiókot (kéretlenül), utána még rá is kérdez, hogy ürítettem igen / nem. Addig nem is enged tovább. Adagot nem számoltam, csak mostanában tesztelem ezt a típust, a korábbi gombos (EA81*) után.
EA82* a korábbi kijelzős XP-hez hasonló, hiányzik belőle az a mikrokapcsoló (a 81* szériával ellentétben), ami az őrlési idő, ezzel együtt a pogácsa vastagságának szoftveres beállítását szolgálja, a dugattyú süllyedésének figyelésével.
Ehelyett fix őrlési időzítésekkel dolgozik, ami szervizmenüben korrigálható.
Bekapcsolás után kínál fel egy öblítést, ami kihagyható. Bekapcsolás után (főzés előtt) öblíteni nem az igazi, mert a pára felcsapódik, utána az őrlemény pedig letapad a csúszdán és egyre jobban lerakódik. Arról nem beszélve, hogy főzés után jó öblíteni, hogy ne száradjon be a kávémaradvány.
Emiatt gondolkodtam már korábban is egyfajta hőlégfúvós belső szárítási megoldás beépítésén, a Saeco gépnél is. Krupsnál a gyártó építhetne be fűtött csúszdát, akár fémből is, de nyilván nem fog.
Ha főzés után akarok öblíteni (ahogy megszoktam), az viszont 3 gombnyomás (egy Prog, kettő OK), mert nincs külön öblítőgomb.
[ Szerkesztve ]
-
Nagya21
addikt
HAli!
Inkább más.......nemtudom így megfogalmazni, de kicsit másabb mint a DeLonghi.
De krupsot csak az ellenségemnek ajánlom.......(nézz meg egy videót, ugyvan összezsúfolva benne minden, rémálom a szerelése, a DeLonghi szerelőbarátibb., arról nem beszélve, hogy 960kv főztem le a kruppson 1 év alatt, eladtam a havernak, nála még üzemelt 3 hónapot oszt kampeca.......)
Üdv Nagya[ Szerkesztve ]
Telefonoknak 2 nagy ellensége van: H2O, és a Gravitáció
-
Dr. Szilikát
őstag
A Krups a bojler tetejébe őröl gyakorlatilag, már eközben átmelegszik az őrlemény, majd alulról a forró vizet közvetlenül kapja. Így nem sokat esik a hőmérséklet (más gépeknél többnyire csövön keresztül érkezik egy műanyag főzőegységbe).
Az őrleményt egy erős hidraulikus dugattyú préseli le, a vízpumpa erejével. A felső dugattyúban a fémszűrő alatt egy keménygumiból készült kis dugó található, melynek tűszerű résén préseli át a nyomás a kávét.
Így kellően nagy nyomás alatt történik az extrakció, a felszabaduló gázok pedig a szűk fojtáson áramolva habos kávét produkálnak.
Mindezekből már lehet sejteni, hogy a végtermék más jellegű, intenzívebbnek mondható, például a Saeco rendszeréhez képest (itt nem a hidraulikus Saeco-ra gondolok, ami ritkább és drágább). Lehet persze, hogy valakinek nem így jó a kávé, pláne erősen pörkölt babhoz nem is feltétlenül szükséges, de azzal is jó egyébként.
Szerelés szempontjából ki lehet tapasztalni, egy idő után már nem nagy kaland, de aki nem szívesen szerelget, annak nem ajánlott.
Noha utóbbi időben a tisztítólapos változatot használom, amelyik ívelt csúszdával szerelt az őrlemény részére. Ez talán könnyebben tisztán tartható (a tetőrész leszerelése nélkül is) nem szórja belül annyira az őrleményt, mint a keskeny csúszdával gyártott változat.
Krups babtartályból nekem szimpatikusabb, amelyik nem levehető, hanem lehajtható tetejű.
-
Dr. Szilikát
őstag
Savazó kezelést nem lehet "kéretlenül" indítani, a kijelzős Krupson sem. Vízkeménységet lehet nagy értékre állítani, úgy gyakrabban kéri.
A 20 perces, tablettás tisztítást tudom ennél indítani, de ilyenkor nem szabad savat tenni a víztartályba, még akkor sem, ha valaki tabletta helyett gondolna erre a trükkös megoldásra.
Ezt a tévedést láttam leírva az Elektrotanyán, de oda írni sem tudok, hogy helyesbítsem.
(Volt egy nickem, amit főleg letöltéseknél használtam, mivel éreztem is, hogy nekem nem szabad ott részt venni, mert túl sok a bolond ember. Egyszer megpróbáltam aktiválódni, rá is ment a nickem, így többet nem írok oda. Bolondok még azzal is megvádoltak, hogy valami sokadik nicken visszatérő akárki vagyok, csak néztem, hogy mi bajuk ezeknek...)
Vízkőtlenítő program csak a gőzkört kezeli savval, miközben a dugattyú meg sem mozdul, mert akkor savas víz kerülne a hidraulikus munkahengerbe. Ez nem feltétlenül tesz jót a fém dugattyúszárnak, utána nehezen öblítődik ki onnan és a csatlakozó részekből, amitől a kávé is egy ideig savanyú lehet, hiszen visszalöki a savas vizet a tartályba. Ha pedig néhány csepp leszivárog a nyomórugókhoz (ami a tömítések kopásával együtt meg szokott jelenni), azt is korrodálja.
A tablettás tisztításnál viszont jár a dugattyú is, ezért sem szabad ilyenkor savat tenni a vízbe.
A Krups tablettája lehet talán kombinált, bár ezt nem egyszerű elképzelni sem, mivel a zsíroldás lúgot igényel, a vízkő pedig savat. A tabletta elődleges célja a kávés lerakódások oldása, a fűtőspirál belsejéből is, mivel azon folyik vissza főzés után a kávés víz, illetve öblítéskor kávészemcséknek is ott kell távozni a csepptálcába.
Lehet, hogy a Krups tablettája (ami nagyon jó állítólag) ezt megoldja, azaz nem csak a kávét, a vízkövet is kitakarítja a spirálból.
Magam részéről másképp csináltam, amikor vettem egy használt gépet, de ahhoz szét kell szedni, bojlerből a kis dugattyút is kivenni, középső lyukat gumidugóval lezárni.
A spirál alsó kifolyóját képező kis dugattyúházat levenni és magasabbra emelve rögzíteni, így nem folyik ki az oldószer, amit betöltök a bojlerbe. Kiöntéshez itt engedem le.
Előbb erős lúggal a kávés lerakódást (többször cserélve), majd azt alaposan kiöblítve citromsavas víz, majd azt is átöblíteni. Összerakás után szintén többszörös öblítés.
[ Szerkesztve ]
-
maross
veterán
Na ez nalunk is problema (pontosabban keresztanyameknal). Nem tudtam inditani, csak a tablettas olajtalanitast. Es a leirasa szerint csak akkor lehet, amikor a gep keri - persze ok ilyenkor mindig elnyomkodjak, vagy siman azt hiszik hogy a tablettas olajtalanitast keri megint....es mar kezd erosen vizkovesedni az egesz. Az se segit, hogy a ledes visszajelzes is gagyi, atvilagit az egyik a masikhoz, es nem lehet tudni pontosan mi villog.
[ Szerkesztve ]
eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok
-
Dr. Szilikát
őstag
Ezt valaki megvizsgálta, de ha már belenézett, nem tisztította ki?
Láttam már a disztribútor belsejét, két (pár) kerámia tárcsaszelep van benne, amit egyben célszerű kiemelni, hogy az egymáson futó kerámia felületek maradjanak együtt. Ha szétjön, az sem vészes, de úgy kell összerakni, hogy idegen anyag ne kerüljön a sík felületek közé, szilikonolajtól eltekintve, azt is jól kinyomva.
Alatta láthatóvá válnak olyan elvezető nyílások, ami esetleg lehet kicsit vízköves, de inkább csak hosszabb idő után. Tisztítható, savval becseppenthető, öblíthető.
Vízmennyiség amúgy sem pont ezen múlik, mivel azt addig nyomja, amíg az áramlásmérő jeladó leszámolja az impulzusokat a processzor részére.
A szűrők alatt célszerű időnként tisztítani, noha ilyen lerakódások ellen való a tablettás tisztítás is. Csak az meg a gombos (kijelző nélküli) Krupsnál nem indítható akármikor.
A felső szűrő alatt, a dugattyúban van egy kis fekete gumidugó, aminek tűszúrásnyi résén nyomja át a kávét, ettől lesz habos, illetve ez a nyomásfokozó is.
-
Dr. Szilikát
őstag
Nálam is az a helyzet, hogy már gyerekként is mindent szétszedtem. Csak később a szervizemben (TV-video-audio) már össze is kellett rakni. Nyilván lecsaptam a kávégépekre is nemrégiben, hogy legyen valami újdonság is.
Krups gépem kettő is van már (gombos és kijelzős), amit részeire szedtem, de számomra nem életszerű, hogy ez lenne a probléma oka.
-
Dr. Szilikát
őstag
Észre lehet venni, ha szivárog:
https://www.youtube.com/watch?v=-kqRhRByNnY
Meg olyan is lehet, hogy már megkopott, de még tömít és ekkor szétszedjük tisztításra, de már nem sikerül ugyanúgy visszarakni, az alatta volt lerakodás sem tömít már. Ezért jó, ha van kéznél tartalék:
https://prohardver.hu/tema/automata_kavegepek/hsz_8199-8199.html
-
Jenne
senior tag
-
Dr. Szilikát
őstag
Részben íz kérdése, másrészt az extrakció kémiájában is szerepet játszik elvileg, hogy mit old ki egy lúgosabb, meszesebb víz, mondjuk egy desztillált, illetve RO-vízhez képest.
Ha csak ízhatást nézünk, az ízérzékelés relativizálni tud legjobban. Például összehasonlítunk vízköves és vízkőmentes vizet, rögtön érezzük, hogy utóbbi savanykásabbnak tűnik, míg a másik meszesebb hatást kelt.
Viszont hozzászokás után, a korábban savanykás víz tűnhet semlegesnek, "víztisztának" ami érthető is, ha pH-értéket tekintünk.
Ez a savanykásabb-lúgosabb érzet megmutatkozik a kávé ízében is. Mivel a profi kávéízlelők és géptesztelők szerint legjobb, ha a víz nem is túl kemény, de azért maradjon benne ásványi anyag is, ezért a kávégépek szűrőbetétei az aktív szén mellett olyan arányban tartalmaznak ioncserélő gyantát, ami nem veszi ki teljesen a Ca / Mg ionokat. A gyanta pedig tudomásom szerint a nátriumra cserélő fajta általában (másik a víztisztító kancsókban gyakran alkalmazott gyanta, ami H+ ionra cserél).
Az aktív szén a klórosságot, illetve szagokat, nem kívánatos aromákat köti meg nagyon jól.
Igaz, hogy a gép így továbbra is igényli a vízkőmentesítést, de ritkábban.
[ Szerkesztve ]
-
Jenne
senior tag
Szia!
Meg is rendeltem múlt hét szombaton ezt a Lavazza Expert Gusto Forte szemes kávét, 2x1kg-ot, a mall.hu-n. Egyiket magunknak, a másikat majd visszük ajándékba. Ma jött meg a csomag. Szállítással együtt a 2x1 kg volt 8.170 Ft. Szerintem elég baráti ár így és a csomagoláson a dátum: 03/2023 --03/2025. Teljesen friss csomagolású.
[ Szerkesztve ]
A gonosz győzelméhez nem kell más, csak annyi, hogy a jók ne tegyenek semmit.
-
Jenne
senior tag
Most már csak majd arra leszek kíváncsi, hogy milyen kávé főzhető belőle. Az itteni véleményből és a kávéról írt kommentekből ítélve(ezek alapján választottam) nem lehet rossz. Remélem finomat.
Szüleimnek visszük majd az egyiket ajándékba és egy Tchibos Tampert is a pécsi Tchibo üzletben vettem 4495 Ft. Amit a kávéfőzőhöz adtak a csomagban azzal nem igazán lehet a 15-17 kg-os nyomással zömíteni. Műanyag nyelű a gyári Tamper.A gonosz győzelméhez nem kell más, csak annyi, hogy a jók ne tegyenek semmit.
-
Dr. Szilikát
őstag
Nem az a lényeg szerintem, ez a préselési kérdés arról szól, hogy szeretnénk a vizet egyenletesen átnyomni a pogácsán anélkül, hogy a víz csatornákat találna benne, illetve az üregben örvénylő löttyöt képezne, ami után már nem lehetnénk biztosak abban, hogy mennyire sikerült jól az extrakció.
A Saeco főzőegységben 13 mm magas üreg képződik alapesetben. Ha több őrlemény kerül bele, képes rugalmasan tágulni 18 mm-ig.
Tehát ennél levesebb őrlemény híg löttyöt képez, meg sem tudjuk mérni a pogácsát. Ha viszont 13-18 mm közötti szilárd pogácsát kapunk, az már értékelhető olyan szempontból, hogy azon szabályosan át lett tolva a víz, minden bizonnyal. Az egésznek a titka egy acélrugó, ami ezt a tágulást kiegyenlíti, ezáltal a pogácsa préselését végzi:
Felmerülhet a kérdés, mi van akkor, ha véletlenül több őrlemény jut a főzőegységbe, amit már a rugó sem bír korrigálni és a főzőegység megszorul? Egyrészt a processzor méri a motoráramot, amiből következtet a préseléshez szükséges erőre. Ha nagyon szorul, legközelebb kevesebbet őröl be, így szabályozza be a pogácsa vastagságát. Ha teljesen megszorul, akkor kidobja főzés nélkül és az őrlési fordulatok számából szintén visszavesz.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen