-
Fototrend
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
arcsin
senior tag
Off grohe/hansgrohhe témában
DM sajátmárkás spricnije a hangsgrohe ajanlasaval (empfohlen von hangsgrohe) -
Dr. Szilikát
őstag
A Heinner / SilverCrest karos / pumpás gépek utasításaiban (többet is átnéztem korábban) citromsav 3 %-os oldatát javasolják:
Méghozzá emelt hőmérsékleten, azaz gőzfűtésre kapcsolva, átnyomatni a bojlert. Sőt, felforralva, majd állni hagyni egy ideig. Ezek alumínium "fazékbojleres" kialakítású gépek egyébként. Kaptam egy ilyen gépet, kipróbáltam rajta ezt a savazási eljárást, utána szétszedtem a bojlert.
Mivel ezt korábban elhanyagolták, ahol a citromsav a vízkővel reakcióba lépett, egyes helyeken az alumíniumba is belemart, noha baja nem lett. Magam részéről ezt az agresszív forralásos savazást nem csinálnám, inkább csak a normál főzési hőfokon.
De itt a témában saválló acélcsöves bojlerekről beszélünk, ami azért más műfaj.
Tejsavas adalék valószínűleg elősegíti a fémtiszta felület kialakítását.
Tasakos citromsav kapható a Spar, DM stb. helyeken is.
A DM háztartási spiccelője nagyon jó, mert nem támadja meg a csaptelepeket, de kávégépbe erős illata miatt sem használható. Szétszedett alkatrészeken kísérleteztem vele, de különösebb előnyét sem tapasztaltam.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
szerintem a Sicilia Style már túl sötét, én a Milano Style-ra rápróbálnék a helyedben - egy pici állítgatással abból is teljesen el lehet tüntetni a savasságot (talán 1-2 fokozat az őrlőn), szüleimnek így jött be, nekem egy kis savval is ízlett volna.
"... and I hope you have a great day!"
-
markussandor
senior tag
Az is egy módszer, csak sok a papírmunka vele, ha pontos szeretnék lenni :-)
Szerintem nincs összefüggés a kávé és a víz mennyisége között, nálam a hozzáadott vizet 20-220 ml között szabadon lehet tekergetni. Lassan kiszárad a pogácsa, és akkor lesz egy egészen pontos adatom. -
markussandor
senior tag
-
#49155328
törölt tag
65-70 fok között legyen a tej.
Megvan a trükkje, hogyan kell felgőzölni.
Automatával nehéz lesz.Legegyszerűbb egy frenchpressel lehet.
Dritan Alsela :
https://youtu.be/hywbrms5B1k[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
Itt mindent megmutatnak automatával.
-
konzumpro
Topikgazda
A kávé hőmérsékletének beállítása
Hőmérséklet ikon nélküli készülékek1 A készülék kikapcsolásához nyomja meg a be-/kikapcsoló gombot.
2 Amikor a készülék ki van kapcsolva: nyomja meg és tartsa nyomva a kávé mennyisége ikont, amíg az ikon lámpái világítani kezdenek.
3 Érintse meg a mennyiség ikont a kívánt hőmérséklet kiválasztásához: normál, magas vagy
maximális. - Sorrendben 1, 2 vagy 3 lámpa világít.
4 Amikor befejezte a kávé hőmérsékletének beállítását, nyomja meg a start/stop gombot.
5 A bekapcsológombbal kapcsolja be újra a készüléket -
konzumpro
Topikgazda
A főzet hossza az a főzési időtartam és nem a hosszú lére eresztett kávé?
Be lehet állítani, hány ml vizet préseljen át a kávén. Ugyanannyi kávén kevesebb víz a savanyúbb, több víz a keserűbb irányba billenti az ízek egyensúlyát.Igen, sötétebb pörköléssel könnyebb az egyensúlyt megtalálni, vannak világos pörkölések, amikkel karos gépen se mindig sikerül olyat főzni, ami nem citromlé savasságú.
-
[Ixub]
tag
Hát a modernebb automatákon ez kb mind állítható. Ok a víz hőfoka nekem talán két lépcsőben, de lehet három..., de az őrlés és a vízmennyiség az nagyon tág határok közt. A kávé mennyiség, mint intenzitás is 5 lépcsőben. Ez mind szép és jó csak mire ebből kimatekozza ember fia a finom italt, az eltart egy darabig.
-
konzumpro
Topikgazda
Igen, 7 gramm kávéból 50ml főzet nagyon túlfőzött, de hát ez ilyen műfaj, café creme.
Ha presszókávé-szerűre vágysz, főzz 7 grammból 21ml-t. Kétszer főzve az már 42ml. Nem vészes ha 25 ml-t kétszerezel, szóval kb. úgy állítsd be hogy dupla főzet adja ki azt a csészényi mennyiséget. Vagy próbáld ki americanoként, hogy csak 25ml-t főzöl és a többi forró víz. Így nem lesz erősebb a kávé, csak tisztább ízű, kevesebb keserű ízanyag, kevesebb csersav. -
Dr. Szilikát
őstag
amelyeken a víztartályon AquaClean matrica található
Mert (gondolom) ezeknél van felkészítve a szoftver, hogy betétenként 95 liter vízfogyasztás és / vagy 3 hónap után jelezzen.
De a szűrő gyártója akkor is javasolja a 3 hónap betartását, ha a gép nem jelezne, ez ugyanis általános ökölszabály a legtöbb aktív szenes víztisztítónál. 3 hónap után baktériumok szaporodhatnak a szénben (amit addig megkötni igyekszik, de egy idő után halmozódnak és a betét kibocsátóvá válhat), noha ezüstadalék ezt 6 hónapra kitolhatja. Meg egy kávégépben a bojler is megfőzi még a vizet.
https://prohardver.hu/tema/automata_kavegepek/hsz_3164-3164.html
-
Dr. Szilikát
őstag
Lényeg a hígítási arány, amit nem mindig közölnek egyértelműen, de ez korrekt:
https://www.mediaexpert.pl/products/files/87/870814/instrukcja-obslugi-SCANPART-2790000156.pdf
-
Dr. Szilikát
őstag
Főzés előtti és utáni öblítés sokat segít a kávés lerakódások ellen (főleg utóbbi), de azért 100-200 adag után így is képződik zsíros réteg az alsó dugattyú / szűrő alatti üregben. A felső szűrő után, illetve a kimeneti diszpenzerben talán kevesebb és nem olyan zsíros.
De ezt én szétszedve látom és tabletta nélkül megtisztítom. Szétszedés nélkül viszont marad a tabletta, ha valaki tisztaságot szeretne.
-
Dr. Szilikát
őstag
A Saeco rendszerét ez a videó szemlélteti, ami fellelhető a Siemens és más típusoknál is:
Az mondjuk nem tűnik ki belőle, hogy az alsó szűrő alatt van egy kis üreg, ami egy rugó ellenében még 5 mm tágulást lehetővé tesz, a töltet kiegyenlítésére.
Másik videóban mutatják az alsó dugattyú ügyes kipattintását az egység szétborítása nélkül, noha ezt én óvatosabban úgy szoktam, hogy másik kézzel lenyomom a dugattyút a rugó ellenében, nehogy eltörjön a műanyag kiemelőkar. Visszafelé hasonlóan.
#5275 konzumpro
Igen, ez nálam szinte kényszeres, amikor felújítok valamit (nem csak kávégépet), azt is apró darabokra szedem és mindent megmosok (már ami vizet kaphat), nem bírom ki. Ennél az alsó pipacsövet is vattapálcikával, például.
[ Szerkesztve ]
-
-
konzumpro
Topikgazda
Közben összejött annyi próbálkozás, de a variációkból csak párat használtam, ami egyértelműen rossz irány azt nem erőltettem. Erős pörkölésű kávéval bejött hogy legalacsonyabbra tettem a hőfokot, de át kell melegíteni a gépet egy üres őrölt módban főzéssel.
Közepes aromán kb. 8,5-9g az őrlemény, a főzet 25-27ml, 1:3 arány saccra bevált.
Gyári nyomásfokozóval eléggé Senseo-s az élmény, ahogy cserélgettem, erősítve a nyomást, egyre presszósabb az eredmény. Egy nyomásfokozós kosaras karos gép eredményeivel megegyezik, ami bolti kávéval szükségszerű kompromisszum. Nincs hiányérzetem. A vége tehát EX4 pumpa, -3 az őrlőn középálláshoz képest (ezen a gépen 5-ös skálán 2-es), alacsony hőfok és golyós-rugós nyomásfokozó megfejelve egy SBS szeleppel.
-
konzumpro
Topikgazda
Ja semmi sznobizmus, most szinte csak "döglött" kávékat iszok, amik tökéletesek automatába, de karos gépen nyomásfokozó nélkül csak extrém finomra őrölve lassítanák le a főzés sebességét. Karos gépen az őrlemény viselkedik nyomásfokozóként, ha ehhez nem lehet elég finomra őrölni már a kávét, nem szabadul fel annyi széndioxid hogy egyenletes lassú legyen a lefolyás, ilyenkor mondják döglöttnek. Pörkölés után két héttel a legjobb a kávé kb. egy hónapig. Utána romlik, talán nitrogénben tovább eláll, de megnyitva egy hétig se bírja.
-
konzumpro
Topikgazda
Hát, az a kupak nem sokat számít. Rögtön bontás után kellett 1-2 körülire állítani az őrlőt, ami alapból 3-ason működött jól Bellarommal, ami amúgy sem egy crema-bajnok. Ha régi kávét raknak a zacskóba, mindegy milyen a zárás.
Én mostanság leragasztom a szelepet a megvásárolt zacskós kávékon, eddig még egy se durrant ki. De annyira kávéillat volt körülöttük hogy gondoltam jobb ha a kiszivárgó illatos széndioxid inkább a kávét védi. -
ricogsm
őstag
Tejet észben tartom! Jó figyelni.
Most néztem két Thchibot egyik a Baristra Crema igen megszaladt az ára...
Másik meg a Milanese most bedobtam az Alkuguru kosárba... aztán itt az Auchanban megkapom annyiért sztem mint amennyivel drágább a szállítási ár.
Árukeresőt nézegetve megakadt a szemem:Segafredo kávéra régen mennyire rá voltam izgulva és top 2 az árukeresőn, amíg nem ittam belőle nagy csalódás volt és besoroltam a kommersz kávék közé.
Ki tesztelte őket?
Pellini?
Lavazza?
Illy?[ Szerkesztve ]
MSI GE76 RAIDER i7-11800H RTX 3080 8GB 155W TGP FHD 300Hz