Új hozzászólás Aktív témák
-
ubyegon2
nagyúr
Új Zéland tiszta levegője Kínából....nem rossz. Air Purifiert amúgy akarok rendelni tőlük, Xiaomi-t mondjuk.
Egyébként amennyi léhűtő van az országban, következményképpen a hűlt létől a lég is hűlhetne akár. Kínában meg van léghajlító, gondolom léghűtőjük is van, alapból az ő levegőjükkel már fűteni is lehetne. Mi meg most akarunk újra átállni a szénbányászatra.
(#25597) daa-raa
Idegen szavak.....na de meddig számítanak idegennek? A szavaink jó része idegen volt egykor.
[ Szerkesztve ]
-
#65675776
törölt tag
válasz ubyegon2 #25604 üzenetére
Az átírt szó, jelen esetben a bojler, már magyar szó. Az eredeti alak - ez ugye a boiler, azaz vízforraló - viszont idegen szó.
Spet: Azért az is érdekes kérdés, hogy mennyire gyorsítja fel az emberiség a folyamatot. Az "nyilván" nem szól bele, hogy az utóbbi pár évszázadban eléggé visszaesett a vulkanikus tevékenység, ezáltal nincs annyi vulkáni hamu a levegőben, hogy leárnyékolja a napsugárzást. Emlékezz vissza, hogy az izlandi vulkánkitörés arra az évre több, mint 2 °C-kal visszavetette az éves középhőmérsékletet. Az emberiség ilyen szinten nem képes befolyásolni az éghajlatot.
Vakegérke: Az emberiség jelenléte a bolygón csak az emberiségnek jó.
[ Szerkesztve ]
-
Sziasztok!
Ha bannolnak egy weboldalról, de új email címmel, új ip-vel regisztrálok, mégis tudják, hogy én vagyok. Elvileg Mac címet nem látnak weboldalon nem?
-
-
EmberXY
addikt
válasz plevips #25608 üzenetére
Az alap, hogy az IP-t láthatja a szerver, ez eddig se volt kérdés. A lényeg az egyéb információkban van, rendszer adatok, verziószámok, stb, mivel ezekből sokféle adatot be tudnak szedni, ezek kombinációja alapján nagy pontossággal azonosítható a felhasználó akkor is, ha más lesz az IP. Én ebben látom a rejtély kulcsát.
Up the Irons!
-
Met
nagyúr
imdb.com másnál sem megy?
Köszi Vakegérke, akkor nem nálam van gond
[ Szerkesztve ]
"If in doubt, flat out!" Colin McRae
-
LilProphet90
senior tag
válasz Kisszidi #25581 üzenetére
"Felhívjuk figyelmét, hogy a követelés fennállására az esetlegesen bekövetkezett elévülés nincs hatással. A Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény (Ptk.) csak érvényesíthetőségi korlátot fűz jogkövetkezményként az elévüléshez, nem pedig jogvesztést."
Ezt válaszolták. Kértem, hogy küldjek el a szóban forgó számla másolatát.
Zenei alapok, remixek: http://www.reverbnation.com/lilprophetmusic
-
iguana
őstag
nos, lehet, hogy most magamra öntök egy vödör sz#rt, de eddig bírtam, muszáj ezt a legalább 15 éves rejtélyt lezárnom, mert jellemzően amerikai filmekben, barkács/karbantartós műsorokban stb. állandóan kiszúrom és gyakorlatilag már "rááll" a szemem és bosszant a tudatlanságom.
pusztító meleg van, nem lágyultam meg és nem is ittam rá. a gyakorikerdesek.hu-ra meg csak nem akartam regisztrálni, hátha a ph! közösség tudja a választ:
vödör.
ahogy írtam kb. 15 éve szúrt először szemet egy amerikai filmben, ahol a takarítószemélyzet (magyarul maintenance ) olyan vödröket használt, mintha 2-3-4 db egybe lenne csúsztatva. nem is értettem. valamikor jóval később vált nyilvánvalóvá számomra, hogy nem, ez nem több vödör egyben, hanem 1 db, de valamiért 2-3-4 pereme is van és ettől ilyen "emeletes" kinézete lesz. annyit sikerült kiderítenem, hogy ez american style bucket/pail. mutatom: [link]kérdés:
mi_a_rossebb_a_funkciója? mármint a sok peremnek/gyűrűnek.
miért ilyen?plusz költői kérdés:
mi_a_jó_életért_zavar ez engem, és miért vonzza a szemem?van 2 "emeletes" light verzió, de teljesen normális az ilyen 4 "emeletes" megalodon is:
annyira jellegzetes ez, hogy szinte minden amerikai gyártású filmben vagy műsorban ahol feltűnik egy vödör, az ilyen "emeletes". ne kérdezzétek hogy honnan ered nálam ez a fétis vagy frusztráció, magam sem értem...de már az őrületbe kerget, hogy tudat alatt állandóan kiszúrom. irritál.
segítsetek tiszta vizet önteni a vödörbe!
[ Szerkesztve ]
14 pár márkás bokazokni. (fícsör:antistatic, 100% pamut, jól szellőző, húzva térdig ér)
-
EmberXY
addikt
válasz iguana #25615 üzenetére
Néhány ötlet:
- talán merevítő funkciót lát el, hogy kevésbé legyen törékeny a vödör, esetleg nehogy a füle kiugorjon, ha 25-30 kiló cefrét visznek benne
- talán azért olyan, hogy könnyebben lehessen megfogni 2 kézzel is, ne csak a fülénél
- talán a gyártástechnológia miatt van, mert több méretben is készül, és ezek csak az "emeletek számában" térnek el egymástól, ezért viszonylag könnyen át tudjanak állni egyik gyártásáról a másikra. Mivel hagyományos dologról van szó, valószínűleg ugyanúgy gyártják mint évtizedekkel ezelőtt.Up the Irons!
-
Met
nagyúr
válasz iguana #25615 üzenetére
Először azt hittem én is hogy több vödör, gondoltam lusta a használója. De amikor mindenhol ezt láttam elgondolkoztam hogy mind nem lehet idióta.
Rákerestem, szerintem is a merevítés miatt van Reinforced upper rim for extra strength
"If in doubt, flat out!" Colin McRae
-
iguana
őstag
köszi a válaszokat. akkor merevítés, elfogadom. valamiért más extra funkciót kerestem benne, mert olyan fura, vagy nem tudom...no meg furcsa, hogy szinte csak amerikára jellemzőek ezek a vödrök. kb. mint a piros műanyag poharak, amik a bulikban tűnnek fel náluk: üdítő/sör(lol, ízesített víz)/bor/tömény fogyasztásra. [link]
rendelnem kell egy ilyen vödröt, hogy lássam, nem ördögtől való ez, és hogy megnyugodjak végre
14 pár márkás bokazokni. (fícsör:antistatic, 100% pamut, jól szellőző, húzva térdig ér)
-
inf3rno
nagyúr
válasz philoxenia #25573 üzenetére
Igen, az élesztő is térfogatnövelő szer ha tudományos értelemben vesszük, viszont konyhanyelven térfogatnövelő szer alatt az élelmiszeripar által használt adalékanyagokat szokás érteni, amit az átlag ember nem ismer, vagy csak halvány fogalmai vannak róla, pl hogy por állagú és olyasmi, mint a sütőpor, és hogy tökmindegy, hogy micsoda, mindenképp legalább rákot okoz, ha nem rosszabbat. Természetesen létezik tisztán sütőporos kenyér is, elég beírnod a google-be, hogy kidobjon 100k feletti találatot. Itt van egy további példa ilyen ipari térfogatnövelő adalékra: [link]. Bármilyen hihetetlen, már én is sütöttem saját kenyeret, és látom a különbséget az 500Ft-os kenyér között, amit az egyetlen normális pékségben sütnek a környéken, és aközött az ipari hulladék között, amit a Tecsó vagy a Spar árulnak 200Ft körül kenyér néven. Az utóbbinál nincs az a selymes állaga a kenyérbélnek, amit a fermentációtól kap, és ebből nekem nyilvánvaló, hogy nem kelt eleget, hanem a kelesztési időből vettek el és helyette adalékokkal felfújták. A sütési időből is elvesznek egyébként ezek a cégek, ezért szinte nyersnek érződik néha a kenyérbél, és nem is mindig barnul meg rendesen a kenyér héja. A diplomamunkámat elolvashatod, ha bemész a BME-re, és elkéred az Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszéken, "Mikromódszerek alkalmazása búzaőrlemények és keverékeik minősítésében" néven fut. A "diploma írás", "diplomavédés" szintén nem szépirodalmi kifejezések, de gondolom te középiskola után abbahagytad a tanulmányaidat, ezért nem találkoztál még velük. A sóderrel kapcsolatban ha visszaolvasol, láthatod, hogy a homok definíció szerint egy bizonyos szemcseátmérő alatti nagyságú kőzet vagy ásványi anyag törmelék, és talán némi utánajárással te is rájössz, hogy az apró szemcsék a sóderben megfelelnek ennek a definíciónak. Persze gondolom te arra a homokra gondolsz, ami a sivatagban van, és amit szél csiszol, nem folyóvíz, vagy a tengerparti fehér homokra, ami a papagájhal által elfogyasztott korallok meszes váza volt valamikor. Úgy gondolom, hogy valamennyit jó lenne foglalkoznod azzal, hogy egy-egy szónak vagy kifejezésnek akár több jelentése is lehet, és akkor talán nem kerülsz legközelebb ilyen fogalmi zavarba.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz #73959936 #25579 üzenetére
Én úgy sejtem, hogy ezek a bojlerek valamilyen PID jellegű szabályozókörrel mennek. [link] Ezeknél van egy alsó határ, amit ha elér, akkor elkezdi a melegítést, és van egy felső határ, aminél leáll a melegítéssel. E között a két pont között ingadozik a rendszer. A te esetedben úgy tűnik, hogy nem igazán tartja be ezeket a határokat a bojler. Nehéz megmondani látatlanban, hogy a hőmérő ment e tönkre, vagy a szabályozókör, mindenesetre ilyenkor talán jobb szakemberre bízni, mert ha felforr a víz a bojlerben, akkor akár fel is robbanhat.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz #65675776 #25600 üzenetére
Nem feltétlen. Mármint ha túl sok széndioxid kerül a levegőbe, akkor akár a Vénusz sorsára is juthat a bolygó, és teljesen kipusztulhat az élet róla. Amúgy ja, jót tenne a környezetnek, ha eltűnne az emberiség. Ha megnézed, hogy Csernobilban mi a helyzet, még sugárszennyezésben is burjánzik az élet, csak annyi kell hozzá, hogy ne legyen jelen az ember. Azért az kemény, hogy a hűtőtóban a plutónium mellett úszkálnak a mutáns harcsák.
Buliban hasznos! =]
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz inf3rno #25620 üzenetére
Olvasd el amit írtál, úgy mintha más írta volna!
konyhanyelven térfogatnövelő szer alatt az élelmiszeripar által használt adalékanyagokat szokás érteni
Ez több sebből is vérzik. Egyrészt a konyhanyelv nem is ismeri ezt a kifejezést, másrészt ugye eleve sütőport írtál, azóta magyarázod a bizonyítványt, mint Karinthy diákja...
amit az átlag ember nem ismer, vagy csak halvány fogalmai vannak róla, pl hogy por állagú és olyasmi, mint a sütőpor, és hogy tökmindegy, hogy micsoda, mindenképp legalább rákot okoz, ha nem rosszabbat.
Most ez irónia akart lenni, vagy komoly?
Amúgy persze én vagyok a hülye a középiskolámmal,mert nem is láttam még olyan okosat mint te...
Tudod mit? Okos vagy! Nagyon! én meg csak inkább engedek...
Olyan okos vagy mint a Fidelitasosok és a Tomi Kristály...
A te fogalmaiddal természetesen a magamfajta pór nem lehet tisztában...
Taníts mester!!!
Mondjuk annyira nem támadhatták azt a diplomamunkát, komolyabb támadás esetén nemigen tudtad volna megvédeni...
Akkor most te Erzsébet vagy? Bocsánat hölgyem!
[ Szerkesztve ]
Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz inf3rno #25621 üzenetére
Segítséget kénék hozzáértőtől.
erre a válaszod:
mindenesetre ilyenkor talán jobb szakemberre bízni, mert ha felforr a víz a bojlerben, akkor akár fel is robbanhat.
Namost egyrészt látszik, hogy
f.. sincs hozzá, másrészt meg nesze semmi, fogd meg jól...
Harmadrészt meg ugye a víz nem robban, de tudom, a konyhanyelv...Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
-
olloczky
senior tag
Hali
Egy keveset hasznalt lakasunk erkelyere "odafeszkelt" egy galamb par. Konkret feszek nincs, de mar van ket tojas is. Mi lenne a legjobb döntés? Nyilvan nem akarnam kibaszni a masodikrol. Meg hogy tudnám a későbbiekben tavoltartani oket?
Előre is köszi
Udv
[ Szerkesztve ]
Úgy még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna!
-
inf3rno
nagyúr
válasz philoxenia #25626 üzenetére
Látom érzékeny pontra tapintottam. Rendben, tanítalak. A robbanásokat két csoportba szokták besorolni: fizikai és kémiai robbanások. A kémiai, amit te is ismersz pl a tűzijátékból. Annál valamilyen kémiai reakció hatására hő és gáz képződik, és ez váltja ki a robbanással járó nyomáshullámot. Kevéssé ismert, hogy robbanást nem csak túlnyomás, hanem vákuum is kiválthat. Tehát ha pl sikerülne valamilyen endoterm reakcióval hirtelen nagy mennyiségű gázt eltüntetni, akkor az is robbanáshoz vezetne. Nem tudok róla, hogy létezne ilyen reakció, de nem zárható ki. Vannak exoterm reakciók, pl CO + 1/2 O2 -> CO2 esetében a gáz harmada elveszik, viszont a keletkező nagy mennyiségű hő miatt így is megnövekedett nyomás okozza a robbanást, nem pedig vákuum. Az is kevéssé ismert tény, hogy porok is képesek berobbanni, nem csak a gázok és a gőzök. Pl az általad igen kedvelt malomipar is kimondottan veszélyes volt a régi időkben, mert a liszt is be tud robbanni. [link]. Ha egynél több féle vegyület vesz részt a kémiai reakcióban, akkor szokás még robbanóelegyről beszélni. Ez a fogalom leggyakrabban az olajiparban (esetleg motor gyártásnál) kerül szóba, nagyjából úgy kell elképzelni, hogy csak bizonyos üzemanyag gőz - oxigén keverékek tudnak berobbanni. Ha pl. túl sok a benzingőz, akkor nem robban be az elegy, illetve ha túl sok a levegő, akkor sem. Természetesen üzemanyag függő ez a tartomány, ahol robbanóelegyet képez a levegővel, így vannak robbanás szempontjából veszélyesebb és kevésbé veszélyes üzemanyagok. Azt hiszem ennyi nagyjából elég egy laikusnak a kémiai robbanásokról. Térjünk át a fizikai robbanásokra. Ezeknél nem kémiai reakció váltja ki a robbanást. Ilyen lehet pl amikor a vákuumszivattyúval túltolják, és szétviszi a kamrát: [link], de pl üvegeszközöknél is előfordulhat ilyesmi egy laborban, ha valami miatt vákuum-ot használnak, pl rásegítenek vele szűrésnél, vagy ha esetleg hőérzékeny anyagot akarunk desztillálni, és kihasználjuk, hogy alacsony nyomáson alacsonyabb hőmérsékleten forr. A bojler vagy kazánok esetében persze koránt sem vákuum-ról van szó, azoknál a forralásnál keletkező vízgőz hoz létre túlnyomást, és az veti szét a tartályt, mint pl itt: [link]. Ezeket gőzrobbanásoknak hívjuk.
A Vénuszossal kapcsolatban szükség van minimális előismeretre ahhoz, hogy értelmezni tudd a szöveget, úgyhogy idézek a wikipedia-ról: "A légkör hatalmas CO2-tartalma és a vékony kén-dioxidfelhők miatt a Naprendszerben itt a legnagyobb az üvegházhatás, s ennek következményeként a felszíni hőmérséklet 460 °C fölött van." A "Vénusz sorsára juthat" részt arra értettem, hogy itt is elérheti a hőmérséklet az élet számára kedvezőtlen értékeket, ha elszabadul az üvegházhatás, nem pedig arra, hogy kipusztult volna a Vénuszról az élet. Persze mindenki úgy értelmezheti, amit írtam, ahogy neki tetszik, mindenesetre én jól szórakozok rajtad.
Buliban hasznos! =]
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz inf3rno #25629 üzenetére
Hát az látszik, hogy a magyar nyelvvel hadilábon állsz...
Felesleges bármit írnom, mert úgyis azt magyarázod bele, amit ki akarsz belőle olvasni.
Persze összemásolgatni bármit lehet egyébként, de másodpercek alatt relevánsabb információt találok annál amit itt szakértettél. Elég lett volna annyit írnod, hogy mert ha felforr a víz a bojlerben, akkor akár fel is robbanhat. itt a bojlerre gondoltál...
Persze a kérdéseimre soha nem válaszolsz, úgyhogy inkább hagyjuk. (legyintős szmájli)...[ Szerkesztve ]
Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
-
#65675776
törölt tag
válasz inf3rno #25622 üzenetére
Amíg vannak fotoszintetizáló növények, addig van élet magas széndioxid szint mellett is. Elvégre azok azt a gázt lélegzik be, és oxigént ki. Tudod, szokás az esőerdőket a Föld tüdejének nevezni.
lompos: Igen, ez azért már árnyalja a képet. És ugye mutatja, hogy erősen szövegkörnyezetfüggő a jelentés.
-
Speeedfire
nagyúr
.
[ Szerkesztve ]
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
EmberXY
addikt
válasz Speeedfire #25636 üzenetére
Elavult naptárakat minek nézegetnél? Kiszel Tündének van idei is...
Up the Irons!
-
Met
nagyúr
Ki hogy tárolja a kenyerét?
Amikor ilyen meleg van, elég hamar elkezd penészedni a kenyér.
Most nylon zacskóban van, penészedik.
Tekerjem konyharuhába? Kiszárad.
Tegyem hűtőbe? Nylon zacskóba ott is bepállik. Amúgy sem szeretem a hideg kenyeret rágcsálni"If in doubt, flat out!" Colin McRae
-
#65675776
törölt tag
Érdekes kérdés: anno volt egy 750-es Duron-os gépem, Asus V3400 Pure-ral (Riva TNT) és 128 MiB SDR SDRAM-mal (PC100). Mindenféle gond nélkül tudtam rajta DVD-t nézni. Most pár napig kényszerből egy 1,5 GHz-es Pentium M-es notit használtam, benne egy GeForce FX 5200Go és 1 GiB RAM. Proci 100%-ra terhelve és nem képes akadásmentesen lejátszani egy DVD-t. Pontosabban kb minden 8-10. frame-et jelenít meg csak. Hogy sikerült ide fejleszteni a számítástechnikát?
-
ubyegon2
nagyúr
-
pjen
félisten
Én zsemle veknit veszek a Tesco-ban,napi egyet,egész ehető.
-
KaitouP
veterán
Megszárad, de 2 napnál tovább amúgy sem érdemes tárolni ezeket a kenyereket. Mondjuk én inkább előre csomagolt kenyereket fogyasztok többségében, Pur Pur, meg hasonlók. 3-4 napig eláll, addig el is fogy.
God, bless us everyone, we're a broken people living under loaded gun
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen TV-t vegyek?
- Gördeszka topic
- Az NVIDIA szerint a partnereik prémium AI PC-ket kínálnak
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Xbox Series X|S
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- BestBuy ruhás topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- 3D nyomtatás
- További aktív témák...