Új hozzászólás Aktív témák

  • Lord Dragon

    senior tag

    Sziasztok!

    Korábban már írtam ide VGA problémával kapcsolatban. A segítségetekkel sikeresen kitaláltam mi a pontos probléma:

    A gépfagyások és monitor kikapcsolások hátterében az áll, hogy a videokártya nem bírja a gyári órajelét (EVGA GTX 980 FTW).

    Egy default referencia GTX 980 órajelei:
    GPU: 1.127 MHz
    RAM: 7.000 MHz

    EVGA GTX 980 FTW órajelei gyárilag:
    GPU: 1.417 MHz
    RAM: 7.000 MHz

    Szóval ez így nem működik stabilan. Hónapokig szenvedtem mire egyáltalán kitaláltam, hogy a videokártya okozza és nem az alaplap vagy a RAM vagy akármi más a szar. Aztán megint eltelt csomó idő mire kiderült, hogy annyira nem is szar, csak egy kicsit.

    Lényeg, hogy a gyári 1417 Mhz-es órajelén hibázik a kártya, de ha csak annyit csinálok, hogy MSI afterburner-ben visszaveszem -290-el, tehát nem hagyom, hogy 1.127 fölé menjen, akkor máris beton stabilan megy minden. Igazából gyanítom, hogy a kettő érték között még lehetne finomítani, akár az is lehet, hogy elég lenne 50 Mhz-et is visszavenni, de erre egyszerűen nincs időm és energiám. Jó nekem az 1127 is csak stabil legyen. Most arra amivel van időm játszani néha, így is overkill ez a kártya....

    Ezzel kapcsolatban lenne olyan kérdésem, hogy hogyan tudnám megcsinálni, hogy ne kelljen semmilyen külső program és ne is kelljen soha semmit elindítani, hanem alapból ilyen legyen? Videokártyát még soha nem próbáltam meg BIOS moddolni vagy változtatni a gyári beállításokon. Lényeg, hogy legyen olyan, mintha gyárilag alapból 1127 lenne a sebessége. Tehát ha később átteszem mondjuk egy másik számítógépbe a kártyát, akkor már ne kelljen újra hozzányúlni, hanem alapból legyen stabil. Mivel így sem használom ki, valszeg kikerül a gépből és marad az integrált, de a családban még jó lehet másnak.

    Kérlek segítsetek, hogy ezt hogyan tudom megtenni!

    Köszönettel!
    L.D.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák