Új hozzászólás Aktív témák

  • .DLL

    veterán

    Annyira jó lett volna, ha régen a fényképezés hajnalán az objektíveken a látószöget tüntetik fel, nem a fizikai gyújtótávolságot, hiszen az kit érdekel? Egy 200mm-es objektív nagy formátumon (18x18cm) már inkább nagylátónak felel meg.
    Annyira nem mond el semmit egy optikáról a gyújtótáv... a vetített kör mérete, a tártgytáv, képtávolság, mind-mind hozzátartozik, egyenrangú tulajdonsága az optikának, miért pont a gyutávot emelték ki?
    Viszont a látószög az az a releváns tulajdonság amivel megadhatók a látótér határai, mekkora szöget tud az objektív az adott rendszeren "kiharapni" a térből. Ez lenne a fontos.
    Egyik haverom kiröhögött mikor azt mondtam, hogy az 50mm-es optika nem normál obi a mi gépeinken (APS-C-t használunk mind a ketten). Én meg kiröhögtem őt. De azért elmagyaráztam neki, hogy a normál obi az emberi szem látószögét utánozza.
    Minden objektíven az adott rendszeren értendő látószöget kéne vastagon feltüntetni. A 120° az nagyformátumon is 120°, Full-Fram-en is, APS-C-n is 120°, és kompakton is. Más nem érdekli a fotóst, csak hogy mekkora teret tud befogni az objektívvel, az hogy ezt az adott rendszerben hány mm-en érik el? Kit érdekel. :D

    Egyébként ezt a dolgot elég csak egyszer megérteni, félreértés ne essék nekem nincsenek nehézségeim az átváltással, már megszokásból nyomom, hogy mi minek felel meg, milyen látványt ad. És emiatt a globális megszokás miatt nem fog változni már ez a dolog sosem. :)

    [ Szerkesztve ]

    (P.H.)

Új hozzászólás Aktív témák