Új hozzászólás Aktív témák

  • attiLANte

    tag

    válasz jada00 #1091 üzenetére

    Sajnálom hogy szétment az a jó kis XP-G, de valszeg kicsit túlterhelted...
    2,38A @ 3,5V már 8,3W teljesítmény, aminek a kb. 70-75%-a hővé alakul (~6W).
    Ráadásul ezt igen kicsi felületen kell átadni, egy viszonylag rossz hővezető képességű ragasztófólián keresztül.
    Az eredmény: baromi nagy hőmérsékletlépcső is kialakulhat a LED magja és a hűtőcsillag között - pl. 50°C-os az alaplemez, de a mag hőmérséklete már 100+ °C, ami nem egészséges.
    Persze az is lehet hogy gyárilag rossz volt a termikus kapcsolat és ez pecsételte meg a kis drágaság sorsát...

    A másik dolog, hogy az a 2,38A (tfh. jól mért a műszer) a valóságban jóval több is lehetett, mivel áramméréskor a multiméter mérőellenállása miatt (ami akár 0,5Ohm is lehet!!!) csökken a körben folyó - azaz a műszer által mért - áram.

    Legyen ez mondjuk 0,2 Ohm:
    2,38x0,2 = 0,476(V) ! -> ennyivel kisebb a feszültség a LED kapcsain, amikor az áramát méred. Mivel a fényforrás karakterisztikája exponenciális, ez a kis feszültségemelkedés (a műszer kiiktatása után) jelentős áramnövekedést okozhat. Tehát nem kizárt, hogy 2,38A helyett pl. 3A-en üzemelt a LED. Szóval nem árt vigyázni!
    Egyszerűen ellenőrizheted a műszer hatását, ha árammérés közben összeérinted a multiméter érintkezőit: a LED fényesebben fog világítani a nagyobb áram miatt.

    #1092:
    Valszeg az SST-50-es áramát is korlátozza valamelyest az előbbi hatás, de az akku belső ellenállása (illetve a védőáramkör mérőellenállása) is beleszólhat a dologba...

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák