Új hozzászólás Aktív témák

  • King Unique

    titán

    válasz SunMount3r #54081 üzenetére

    Ha rendszermeghajtóként lesz használva a HDD / SSD és valamilyen Windows lesz rá telepítve, akkor kell mindenképpen UEFI-s PC és aszerinti telepítés a GPT partíciós séma használatához, lásd a már linkelt leírást.
    Ellenben ahhoz nyilván nem feltétlen kell UEFI, hogy egy SSD-t GPT séma szerint lehessen inicializálni, az működik legacy BIOS-os PC-nél is ha támogatja az adott operációs rendszer a GPT-t, igaz akkor max. adatlemezként lesz használható GPT alapon, mivel a GPT-alapú bootoláshoz Windowsoknál (is) eleve UEFI-s PC és UEFI szerinti telepítés szükséges.

    How to Convert MBR Disk to GPT Disk in Windows 10

    Szükség esetén megoldható Windowsoknál nem destruktív módon (adatvesztés nélkül) is az MBR-ről GPT-re konvertálás 3rd party particionáló programmal, valamint rendszermeghajtóknál a beépített MBR2GPT parancssori eszközzel. Viszont ha egy adatlemez eddig évekig elvolt MBR alapon, akkor csak azért felesleges erővel GPT-re konvertálni, hogy márpedig GPT legyen, annak akkor van értelme, ha célirányosan ki is vannak használva annak előnyei.
    A GPT partíciós séma előnyei és az UEFI szerinti telepítés előnyei a linkelt hozzászólásokban le vannak írva, ellenben az adatbiztonság ott kezdődik, ha vannak biztonsági másolatok, lásd a téma topkjának 1. hozzászólását. ;)

    Ez az MBR vs. GPT, legacy (CSM) vs. UEFI install Windows használatánál értelemszerűen inkább Windows specifikus téma és nem feltétlen SSD specifikus, legközelebb inkább az érintett Windows topikban kellene fejtegetni az ilyeneket. Itt az UEFI/GPT esetleg NVMe SSD specifikusan szokott szóba kerülni, mert hogy ahhoz mindenképpen UEFI-s PC és UEFI/GPT szerinti telepítés kell, de amúgy ez sem mindig teljesen igaz, mert működhet a bootolás NVMe SSD-ről akár legacy (CSM), vagy más néven BIOS/MBR alapon is (példa).

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák