Új hozzászólás Aktív témák

  • Thommer

    csendes tag

    Sziasztok!

    Egy kis pozitív élménybeszámolót szeretnék megosztani veletek, ebből sajnos kevés van. :)
    Kb. fél éve olvasgatom fórumokat, főként ezt topicot h megtaláljam az új gépemet. Eddig egy 2015-os Asus ROG-ot nyúztam 4200H-s procival, főként munkára. A gép azóta is rendesen üzemel, én alapvetően szeretek vele dolgozni (még IPS panelt is tettem bele pár hónapja), de sajnos a programozási feladatokhoz már néha kevés, pontosabban lassú. Egy komolyabb .net projectet 5-6 percig buildel, de a kollégák 10. generációs i5 CPUs gépei ezzel 1,5 perc alatt végeznek. Plusz a 16GB RAM se éppen elég, h a minden mellett is különböző Docker servicek futtassak. Ezzel háttérstoryval indultam neki a történetnek, azzal az extrával, h hamár gépet veszek alkalmi játékra is képes legyek. Tehát a minden-az-egyben megoldás híve vok, nyilván mindenhol kis kompromisszummal, de eredőben mégis csak szélesspektrumú felhasználású.
    Hónapról hónapra tisztult a kép, h ahogy olvastam a postokat és kiderült tökéletes gép nincs, vmivel vhol mindig szívott vki. De vhol mégiscsak beakadt a Lenovo Legion 5 sorozat. Egyre többet néztem a psref oldalt is, szűkítetettem, h min 8GB VGA legyen benne, 100% srgb montior (mégis csak azt bámulom mikor külső monitor nélküli helyen vok), min 120HZ, min 300nit, min. CPU 6 mag, stb. Legyen jó a hűtése is, meg azért legyen is jól összerakva. 4060-as VGA mellett már letettem a voksomat, viszont a választék legionból nem volt sok, nem is sok helyen láttam h forgalmaznák. Emeltem a kereten és lertem a legion 5 pro szintjét. :) Jött a dilemma, h 13500HX, 13700HX, 7745HX proci legyen-e, intel v AMD? Benchmarkok, tesztek stb. Átlagolása után arra jutottam h tök mind1, mert nem tudtam megnevezni egy konkrét alkalmazási területet, ahol esetleg egy v másik nyerne. Úgyhogy az árukereső folyamatos monitorozozására biztam magam, ha szembe jön ilyen peremfeltételek mellett vmi akkor lecsapok rá.
    Lekanyarítva a végét, ő mellette döntöttem: https://psref.lenovo.com/Detail/Legion/Legion_Pro_5_16ARX8?M=82WM009GHV
    Az AMD-s verzió. És amiért:
    Gyári 32 RAM 1 TB 4070 VGA
    És ugyan 760 ért adják, de a 630 körüli inteles verziókat "csak" 4060-nal, fél terra ssd-vel, és/vagy 16 GB RAM-ram láttam csak. Így rááldoztam ezt a +100-at.
    De "sajna" ezt így csak a Radiumban láttam, ott viszont hetek óra stabilan van. Többet írtátotok nem ajánlott a bolt, mert trükköznek. Éppen ezért akartam gyári 32GB-osat venni, h bontatlan legyen a doboz. Álljon itt a kijelentés, ha vki rákeres, h nekem a Radium-mal semmilyen gondom nem volt. Nagyon korrekten megkaptam a bontatlan, gyári dobozt, semmi extra fennforgás, minden úgy ment ahogy egy normális számítástechnikai üzletben mennie kell. Garanciáztatás és egyéb reklamáció ügyileg nincs tapasztalatom, nem is legyen, de a bolt sztem pont az ami: laptopokat árul és meg lehet tőlük venni. És olyanokat is formalmaz amit itthon máshol nem láttam.

    De álljon itt egy-két teszteredmény:
    A CPU hőmérséklete Cinebench R23 multicore teszt alatt nyaldosta a 99-100 fokot, de alapjáraton mikor úgymond rendesen használom 50-70 fok közöttiek az értékek. Olvastam olyat is h húúú, ez borzasztó, ezt nem szabad, de olyat is h AMD normálisan melegebb mint az Intel, szal jóvananazúgy. Aggódjak, rohanjak Killhates-hez vasaltatni, vagy ez még el tud lenni a gari időn belül így?

    Arra kérnék még egy tippet, h milyen toolal lehet On-screenre kitenni játék közben a fogyasztást, VRAM, CPU, VGA utilizationt?
    Köszi mindenkinek, aki átrágta magát ezen a terjengős szösszeneten :)

    [ Szerkesztve ]

    ''Szia Szivem! Most Windows alatt próbálok írni, ha megszakadna a szöveg, akkor lefa...''

Új hozzászólás Aktív témák