Új hozzászólás Aktív témák

  • Szten Márs

    nagyúr

    válasz Eastman #5910 üzenetére

    Még igencsak finoman fogalmaztam. Egészen elképesztő és felháborító néha, amiket írkál. Aki így áll hozzá a dolgokhoz, annak nem kéne tanítania, azt hiszem.

    De oké, jöjjenek a példák, de hosszú lesz:

    "Járhatnék-e hetente kétszer?
    Beugratós kérdés!
    Ha kezdő tanítvány teszi fel, akkor néhány hónap múlva abba fogja hagyni. Az ilyen embernek ugyanis csak lelkesedése van, ám nincs meg hozzá a kellő kitartása."

    Kell-e kommentelnem? Mondom, "akkor ne tanítsál, vazze!" Baromi jó, hogy már alapból lenézi azokat, akik hozzá fognak járni és eldönti, hogy úgysincs meg a kitartásuk, hogy horribile dictu heti kettő alkalommal is tanuljanak. Ha tanárt keresnék kb. ennél a sornál hagynám ott a honlapot, és néznék másik után, vagy ha személyesen érdeklődnék, ennél a mondantál távoznék szó nélkül. Mindenesetre megvan a véleményem azokról a tanárokról, akik lenézik a hozzá járókat, hozzá jelentkezőket. Ugyanúgy, ahogy a gitártanuláshoz, a tanításhoz is kell egyfajta alázat. Nyomokban sincs nála meg.

    Aztán:

    "Bárminemű tanulási folyamatnak egyébként igen jól elkülöníthető szakaszai léteznek:
    1. - a lelkesedés felfutó szakasza (első félév)
    2. - az unalom leszálló szakasza (második félév)
    3. - a „most mi legyen vele” színuszos, vegetálós szakasza (második félév után)
    4a. - vagy a „gitár sarokba támaszt” szakasza (egy év)
    4b. - vagy a „még egyszer megpróbálom” szakasza (másfél év)"

    Meg sem fordul a fejében, hogy valaki végig élvezze a dolgot és lelkesedjen... hogy ne legyen unalom leszálló szakasza, ne legyen vegetálós szakasz, és a négyes sem épp ebbe a két verzióba legyen lehetséges. Ismétlem: meg sem fordul a fejében. Elképesztő.

    "Milyen zenét tanítasz?
    Mindenfélét."

    Valószínűleg ő az egyetlen ember a Földön, aki mestere minden gitárstílusnak és képes is tanítani mindegyiket. De hát nagy ember lehet, azért is írkálhat olyasmiket, mint fent...

    "Tipikus jelentkezők szoktak lenni a 40 éven felüliek, akik már egyszer abbahagyták, de most újra kezdenék. Nos, ők lehetőleg ne jelentkezzenek. (...) De üzenem nekik: nagy valószínűséggel nem fognak megtanulni gitározni."

    Erre mit mondjak? Gratulálok, ismét :(((

    Ennyit a tanítási részről. A technikai rész... hmm, nos...

    "Klasszikus gitár esetén kérjünk nylon húrokat akusztikus gitárra kb. 2000 forint értékben. (...) Az ennél drágább húr felesleges luxus"

    Ja végülis a karbon húrokat is csak viccből találták fel, és felesleges is velük kísérletezni, meg a bevonatos húrok is felesleges luxust jelentenek, igaz, hogy többször tovább bírják, mint ahányszor drágábbak...

    "Western típusú akusztikus gitárok fémhúrral felszereltek. De ne felejtsük el, hogy a fémhúrok "eszik" a bundokat, azaz néhány év múlva gitárunkat majd bundoztatni kell. 2010-ben ez kb. 30000 forint. Ebből következően -bár nem feledve a fémhúrok szép, csilingelő hangzását-, én western típusú gitáromra is nylon húrokat tettem."

    Kopnak a bundok? Komolyan? Akkor ne vegyél gitárt és nem fognak kopni. Vagy vegyél, és szereld le a húrokat, ne is tegyél másmilyet rá, úgy még kevésbé fognak kopni a bundok, mint a fent írt módszerrel. Eszem eláll, komolyan. Minek vesz akkor fémhúrost? Egy akkora testet, olyan merevítésrendszerrel amúgy sem úgy szólaltat meg egy nylonhúrkészlet, ahogy kéne. (Tudom, vannak parlor fémhúrosok, meg az om testméret sem nagy, de azoknál is máshogy van kialakítva a merevítés, másra vannak tervezve, plusz az akkora testtel arra utaltam, hogy a legtöbb eladott fémhúros azért dreadnought, utána meg talán a jumbo következik... ) És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a fémhúros és nylonhúros akusztikus gitár két teljesen különböző világ. Az én fülemnek legalább annyira, mint amennyire különböző világ egy bármilyen akusztikus meg egy bármilyen elektromos. Teljesen más hangulat, érzés. És ez így van jól. Hogy viszonyulhat a gitárzenéhez az az ember, aki ezt a természetes sokszínűséget csak így bal kézzel simán megöli és ezt még hirdeti is?

    Kb. eddig jutottam, én a magam részéről nem vagyok hajlandó tovább olvasni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák