Új hozzászólás Aktív témák

  • Szten Márs

    nagyúr

    válasz Inv1sus #7355 üzenetére

    "de egy rendes gitárnak fémhúrjai vannak, elvileg a hangja is szebb"

    Hűha. Itt valami nagyon nagy kavarodás lehet a háttérben szerintem. Mi az, hogy "rendes" gitár? Mitől lenne már szebb a hangja elvileg?

    Az a gitár, amivel komolyzenét játszanak, igencsak rendes hangszer, igencsak szép hanggal, a szó minden értelmében és bizony nylonhúros... gondolom ez elég rendes gitár :)
    Vagy akár ez, ha nem akarunk zenekari kíséretet.

    De az is elég rendes gitár, amivel a flamenco zenét játszák, igencsak rendes hanggal...
    Mondjuk úgy, ez sem rendetlen :) Vagy ha még barangolunk, akkor mondjuk ez...

    És a most megmutatott négy zenéből egyiket sem lehetett volna így eljátszani fémhúroson. Idegen lett volna ezektől a zenéktől a hangzása, nem odavaló. Persze, akinek elég extra szubjetkív ízlése van, az esetleg nem így érezné, de alapvetően a komoly- és a spanyol zenére a nylonhúros gitár való.

    A könnyűzenére, akkordozásra, énekkíséretre meg a fémhúros, ehhez a fémhúrosnak passzol jobban a hangja. Na meg van az akusztikus gitározásnak egy olyan műfaja, amit fémhúroson művelnek, és amiért én abszolút szubjektíven, de egyáltalán nem vagyok oda, de el kell ismernem, hogy igencsak magas szintű tudást igényel. (Talán a legismertebb videó ebből a műfajból ez, de igen sok gitáros még több videóját lehet találni ebből a stílusból netszerte.)

    Azt kell látni, hogy a nylonos és fémhúros akusztikus gitárok világa legalább annyira különbözik egymástól, mint az elektromos és akusztikus gitárok világa. Teljesen más hangszer, teljesen más hanggal, teljesen más célokra. Nem összehasonlíthatóak. Persze, lehet ugyanazt játszani rajta, ha az ember nagyon akarja, de hát egy elektromost is ki lehet nevezni akusztikusnak, mint látjuk, mégsem válok azzá... Szóval nincs jobb, meg roszabb, hanem csak más van.

    A tévedés valahol onnan jön, hogy igen népszerű valamilyen okból nylonhúros gitárt ajánlani kezdőknek. Kezdétek a tanulást nylonossal, mert puhák a húrjai, jobb lesz azzal kezdeni, és majd később váltotok... és az emberek fejében az marad meg, hogy a nylonos gitár egy tanuló izé, amit majd levált az igazira a későbbiekben. Főleg, hogy megveszik a 10-20 ezer forintos klasszikusokat, amiknek hát persze, hogy nem lesz olyan hangja, mint amilyen egy komoly nylonhúrosból kijön... Valójában az emberek döntő többsége még életében nem hallott komolyabb nylonhúrost szerintem, csak a low-low-low costokat, majd meghallgatja a kétszer háromszor többe kerülő fémhúrosokat, vagy ötször, tízszer többe kerülő elektromosakat, és jön, hogy hű, mennyivel jobb hangja van. Persze, de hallgassunk meg ugyanolyan kategóriás nylonosokat... szerintem igencsak leesne sokak álla, ha megtennék :)

    Én ezt a tanuljunk nylonos felfogást igencsak nem szeretem, több okból. Egyrészt nem hiszem, hogy mindentől függetlenül tényleg olyan nagyon célszerű mindenkinek nylonoson kezdeni. Aki a fémhúros hangját akarja viszonthallani, az miért kezdene nylonossal? Mert könnyebb az ujjbegyeknek? Ugyan, 10-12 éves kislányok tanulnak meg fémhúroson játszani gond nélkül, nehogymár ez gondot jelentsen bárkinek, aki valóban akar tanulni... (főleg hogy ehhez képest sokszor felnőtt, vagy felnőttséghez közelítő férfiaknak is ezt tanácsolják, ugyanilyen okból... hát ehhe ehhe). Na meg teljesen más érzetre, más a nyak kialakítása, a fogólap szélessége, a húrok távolsága. Persze, könnyen át lehet szokni, de minek szokjon meg valaki egy tökmás hangszert, ha kezdhetne eleve azzal, amit szeretne?
    Másrészt meg kialakul az emberekben ez a kép a nylongitárról, amit írtam, miközben a komolyzene és a flamenco zene is olyan technikai felkészültséget igényel a gitárostól, amik a legdurvább fémhúros akusztikus stílusokat művelőkhöz, vagy legvirtuózabb elektromos gitárosokhoz képest sem lebecsülendőek, vagy alacsonyabb szintűek, kicsit sem és miközben olyan hang jön ki ezekből a hangszerekből, amit komoly (komolyzenei) koncerttermekben is felvállalnak - talán nem véletlenül.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák