Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz gerrrrry #52140 üzenetére

    Az csak egyszerű kapacitív előtétes áramkör, közvetlen galvanikus kapcsolatban van a hálózattal.

    Mellékes, hogy a LED-sor 71 V-ot kap, attól még bármelyik pontját érintenéd, ha a másik kezeddel földet (vagy földelt fémrészt) fogsz, vagy a lábad nem szigetelt a földtől, rajtad keresztül záródik az áramkör a hálózat felé.

    Eddig csak azért nem rázott meg a borda, mert az alulap és a nyomtatott áramkör között van egy nagyon vékony szigetelőréteg, illetve a föld felé zárás is szükséges a lórúgáshoz. A LED-ek érintése persze így is veszélyes.

    Lényegében a lenti rajz, csak eltérő alkatrészekkel és több soros LED-del.

    A Cx kondenzátor kapacitásának csökkentésével lehet csökkenteni a LED áramát, ezzel együtt a melegedést és sajnos a fényerőt is. Az élettartamot ez növelheti, de a kapacitív előtét hátránya, hogy a nagy meredekségű hálózati tranziensekkel szemben minimális ellenállást képvisel. Még a kapcsoló szikrázására is érzékeny, vagy arra, hogy a hálózati szinuszt melyik pillanatban kapja el. Túláramimpulzusok jelentkeznek LED-eken, ami idővel kinyírhatja. Ezt oszcilloszkópos vizsgálattal is egyértelműen bizonyítottam, nem kitaláció.

    Így elvész az az előny is, hogy egyébként maga a LED tetszés szerint bírná a gyakori kapcsolgatást. Csak ilyen primitív áramkörrel pont nem bírja.

    Az áramlökések mérséklésére építik be az R2 ellenállást, de azt túl nagyra nem lehet venni, mert sokat elfűtene, a szokásosan alkalmazott érték pedig nem túl hatékony.

    Az R1 csak a Cx kisütésére van, hogy a maradék töltés ne csapja meg az embert, kitekerés után.

    Mindent összevetve egyszerű, de több sebből vérzik. Inkább aktív elektronikus driverrel szerelt lámpát érdemes venni, mert az stabil áramot biztosít, kíméli a LED-et, még a pufferen hullámzó feszültséget is képes kiszabályozni, így nem vibrál, jó esetben.

    Ennél a C1 puffer kapacitásán szoktak spórolni, amitől vibrál, szemet fáraszthatja:

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák