Új hozzászólás Aktív témák

  • Inhouse

    őstag

    válasz Dani_kp #85482 üzenetére

    Köszönöm. Az egyik gond az idő, amit ez és a hasonló projectek elvesznek az embertől (nagy mértékben, ahol csak lehetett én csináltam), ami lehetett volna a családdal/barátokkal tartalmasan eltölthető idő, vagy hobbi, pihenés. Igazából ez is csak egy szelet abból, ami az elmúlt kb. 20 évben amortizálja a barkács hajlamú embert.
    Ha elmond valamit az, hogy 7 év alatt most idén voltunk a Balatonon (előtte sem voltunk csak szökőévente), vagy, hogy 10m-re előttünk van egy horgásztó, ahova éves jegyem van és 3 alkalommal voltam idén, de tavaly se volt jobb... Gyakorlatilag a házat teljesen felújítottuk ez idő alatt, villanyvezetékek, szerelvények, lámpák, vízvezeték, szennyvíz, glettelések, festés, falbontás/építés, ablak befalazás/nyitás, tetőcsere, szigetelés...
    Hogy én újra kezdeném-e? Ha nem én csinálom, akkor nem lett volna olyan, mint amit mi kitaláltunk, persze jobb, szebb lehetett volna. Sőt, lehet, hogy nem is lett volna, mert nem adtunk volna érte annyit, így a munkadíj lejött. Persze egy profi asztalos vitt volna bele valami színt, mert így elég sok a fehér, bár a munkalap és a burkoló direkt barna, faerezetű. Illetve biztosan sok szakmaiatlanság van benne, attól, hogy működik. Ráadásul azóta ezekkel az árakkal szerintem megfizethetetlenek lettek még anyagárban is a mi kategóriánknak.
    Ehhez is kell rengeteg szerszám, amiből egy részét csak ilyenre lehet használni, bútorkészítés meg nincs olyan sűrűn. Az első faragasztóm nagy kiszerelés volt, nem tudtam kihasználni, beleszáradt. Egyszer elkezdtem összeszámolni, hogy mennyi szerszámom volt/van és, hogy ezek mennyibe kerülnének, milliós nagyságrend, pedig csak barkács gépek, semmi komoly. Persze nem egyszerre véve, huszonsok éves "gyűjtögetés".
    A mostani tudásommal (nem sok) már csomó minden gyorsabban menne, nem enném magam annyira rajta. Anno kértem tanácsot a szabászatban egy profitól, aki nagyon szívesen segített, vagy egy órán át tettem fel neki a kérdéseket, amiket nem tudtam. Meg persze minden alkatrésznek megnéztem a leírását, ha volt YT videó, akkor azt megnéztem...de így is szembesül az ember olyan dolgokkal, aminél megáll a tudomány. :)
    Az egész konyha egy mocskos nagy, összetett (az én szintemen) project, volt vasváz hegesztés bútorlap alá, tartozott hozzá vízvezeték átalakítás, minden gépészetet nekem kellett kitalálnom, hogyan fér el, és köthető be...az ablakcserénél is én javítottam, én figyeltem, hogy úgy rakják be, hogy kapható méretű párkány felrakható legyen a szigetelés után, stb...nem is tudom így utólag már minden részletét, szerencsére nem egyszerre kellett mindent. De utólag azt mondhatom, hogy azért elégedett vagyok az eredménnyel, ami nem mindig van így. :) De lassan tényleg elég már... Pedig még a kisfiamnak kell egy szekrény (persze egyedi méret, nem lehet bolti készáru), kéne az udvaron vagy 25m2-t lambériázni, illetve a régieket csiszolni, festeni, na meg már belül is kéne festeni... Elfáradtam, pedig még nem vagyok 50. :U

    Üdv Inhouse

Új hozzászólás Aktív témák