Új hozzászólás Aktív témák

  • Quetz

    őstag

    válasz ctrlaltdel13 #45683 üzenetére

    A THX ajánlás szerint a rendszernek a hallgatói pozícióban tudnia kell a 85dB folyamatos hangnyomást, 20dB tartalékkal, azaz rövid ideig az akár 105dB-t is. A mélynyomónak 10dB-vel többet kell kihoznia magából, azaz 95dB folyamatos, 115dB csúcs teljesítményt.

    Az elméleti hangnyomást a következőkből lehet számolni:
    - A hangfal érzékenysége, ami legyen pl 89dB/w/m
    - A hallgató távolságból
    - A rendelkezésre álló erősítő teljesítményéből.

    A kiegészítő szabályok:
    - 3dB hangnyomás növeléshez meg kell duplázni a leadott teljesítményt
    - a távolság duplázásával a kapott hangnyomás szabad térben 6dB-vel csökken

    A fenti adatok alapján 1w leadott teljesítmény 1m távolságban 89dB hangnyomást eredményez. 2m távolságban már csak 83dB, 4 méterre pedig csupán 77dB. Ha ráadunk 2w-t, akkor viszont nyerünk 3dB-t, azaz már 80dB-vel muzsikálunk, 4w már 83dB-t eredményez, 16w pedig visszavisz minket az eredeti 89dB-re, csak immár 4m távolságban.

    A Crown oldalán található kalkulátorral mindenki kiszámolhatja, mekkora maximális energiaszükséglete van, hogy a kanapén is mozis hangerőn nézzen filmet. Az előbb említett hangfallal 3m távolságra 358w kell, az adott pillanatban.
    Van még egy ökölszabály, egyfajta kerekítés, hogy 10dB növeléshez 10x akkora teljesítmény kell. Könnyen belátható, hogy miért szoktam azt mondani, hogy -10-es hangerőig szinte bármilyen hangfal és AVR megteszi, mert az előbbi példánál maradva ekkor csak 36w teljesítmény szükséges.

    És pár szó a teszthangokról. A relatív skála azért jó, mert tudom, hogy ha a teszt hang jelszintje 0dB, az AVR hangerejét is feltekertem 0-ra, akkor 105dB-t kell mérnem a hallgatói pozícióban. Viszont mivel ezzel kikergetnénk mindenkit a szobából, inkább -30dB jelet szoktak küldeni, 0dB AVR hangerőszint mellett. Ez pedig 105-30=75dB mért hangnyomást kellene produkáljon. Természetesen ha -10-re állítom az AVR hangerő szabályzóját, de -20dB-s jelet küldök rá, ugyanúgy 75dB-t kell mérjek.

    A végeredmény, ha valaki komoly mozit akar otthon, annak magas érzékenységű hangfalakkal kell rendelkezni, vagy batár végfokokkal és olyan hangsugárzókkal akik bírni is fogják azt a terhelést.

Új hozzászólás Aktív témák