Új hozzászólás Aktív témák

  • Batman2

    őstag

    válasz Csaba_20_ #996 üzenetére

    Hi

    Ez igaz, hogy a 24V csúcsban megmarad. Az is igaz sajnos, hogyha belegondolunk, akkor ha rákötöm a pufferkondenzátort, akkor valóban megnövekszik a feszültség. De ha az egész áramkört úgy állítjuk be, hogy a kondenzátor kapacitását is figyelembe véve, a megfelelő kitöltési idejü szaggatást alkalmazzuk, akkor kaphatunk közel simított 12V-ot. Mivel a kondenzátornak, amíg feltölt addig fogyasztása van, tehát terhel és feszültségesést okoz. És ha a töltés addig tart, míg a feszültsége éppen eléri a kívánt feszültséget és akkor jön a 0 periódus, ebben az esetben (legalábbis terhelten) nem megy feljebb a feszültség a kívántnál.
    Egyébként nem csak ízzóknak felel meg ez a szagattott (PWM-impulzusszélesség modulált) egyenáram, hanem motorokat is szoktak kifejezetten ilyennel vezérelni, ez biztos. Én is ennek a mintájára csináltam áramkört, amivel a 12V-os autó ventillátor fordulatszámát szabályoztam.
    Az a baj, hogy ha ezt a fajta tápegységet ki akarjuk kerülni, akkor szembekerülünk a rendkívül nagy melegedéssel, ami ebben az esetben nagy teljesítménynél is relatíve kicsi.
    de nem tudom, hogy hogy lehet ezen tul, más módon megoldani, ugy, hogy a fonomabb áramkörök számára is megfelelő áram keletkezzen, de mégsem transzformátoros a tápegység.
    Üdv.:

    Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

Új hozzászólás Aktív témák